Stretnutie Zemana s Putinom prebehlo v ruštine. Český prezident chcel 'likvidovať' novinárov

Nedeľnajšie rokovanie prezidentov Česka a Ruska Miloša Zemana a Vladimira Putina sa odohralo v ruštine.

14.05.2017 13:07 , aktualizované: 15:35
debata (221)

Na začiatku sa ale Putin opýtal svojho náprotivka, či sa bude tlmočiť. Zemana to označil za zbytočné. Podľa ruských médií Zeman pri príchode mal dojem, že je v miestnosti mnoho novinárov a bolo by vraj dobré ich „likvidovať“, na čo Putin reagoval diplomatickejšie.

„Nie je potrebné. My všetci rozumieme akémukoľvek ruskému dialektu,“ odpovedal Zeman na Putinovu otázku, či sa bude prekladať. Výroky na okraj rokovania zachytil zvláštny dopisovateľ denníka Komsomolskaja pravda Dmitrij Smirnov, ktorý sa vo svojom článku venoval zaujímavostiam zo stretnutia, ktorého sa v ruskej delegácii zúčastnil aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Milovník fajčenia vs. odporca

Zeman ho pri vítaní s ruskou stranou oslovil v narážke na jeho lásku k fajčeniu a zákazy vyhlasované v Rusku. „Vy ste, pán minister, fajčiar rovnako ako ja. Aj keď váš prezident fajčenie zakazuje,“ povedal Zeman. Putin len stručne odpovedal: „Neodporúčam.“

Putin je propagátorom zdravého životného štýlu. Rusko zakázalo fajčenie v reštauráciách a baroch v roku 2014, uvažuje sa o zákaze predaja cigariet osobám narodeným po roku 2015. Putin už roku 2010 vyzval čoby vtedajší premiér členov vlády, aby prestali fajčiť. Lavrov je ale známy ako obranca práv fajčiarov.

Zeman: Novinárov treba likvidovať

Zeman si nenechal ujsť ani tému svojho vzťahu k novinárom. „Sú tu iní novinári? Novinárov je príliš veľa, treba ich likvidovať,“ povedal Putinovi. Ruský prezident v diplomatičkejšom duchu odpovedal: „Nie je potrebné likvidovať, ale znížiť ich počet, to áno.“

Hovorca prezidenta ČR Jiří Ovčáček autentickosť záznamu nespochybnil a Zemanov výrok označil za vtip. "Novinári zásadne nikdy bonmoty nechápu. Očakávam teraz trápne pohoršené komentáre a rozhorčené reakcie politikov, ktorí sa médiám radi líškajú, "napísal na Twitteri. Pre server iROZHLAS.cz záležitosť nechcel komentovať.

Politici výrok odsúdili

Českí politici odsúdili slová prezidenta Miloša Zemana o likvidovaní novinárov.

Ako za veľmi nepodarený vtip označil Zemanov bonmot šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Mne sa hrubo nepáči, a je mi to jedno s kým, či s Putinom, alebo s niekým iným, aby sa debatovalo o tom, či sa majú novinári likvidovať alebo obmedziť. To je niečo, čo je veľmi nepodarené, a to hovorím diplomatickým spôsobom,“ uviedol v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

Aj podľa podpredsedu ODS Martina Kupku bol žart nevhodný. Jeho vyznenie podľa neho ešte umocnila súvislosť s Putinom. „Preto ma mrazí,“ uviedol Kupka v rovnakej relácii. Zemanov dlhodobý kritik, minister kultúry Daniel Herman (KDU-ČSL) na twitteri oznámil, že takéto vyjadrovanie považuje za neprijateľné. „Dištancujem sa od výrokov prezidenta Zemana na adresu novinárov,“ napísal.

Novinár Smirnov schôdzku Zeman-Putin ohlásil na twitteri vetou: „Začalo stretnutie Putina so Zemanom: najveselšia bilaterálka na pekingskom fóre“.

Obaja prezidenti sa v Pekingu zúčastnili konferencie venovanej budovaniu novodobej Hodvábnej cesty, ktorá má spojiť Čínu a väčšinu Ázie a Európou a Afrikou.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Miloš Zeman #Vladimir Putin #Sergej Lavrov