Ruský boháč musí draho zaplatiť za rozvod

Jeden z najbohatších Rusov stratí viac ako dve pätiny rodinného majetku. Rozhodol o tom súd v Británii, kde sa 61-ročný muž rozviedol s manželkou, ktorá je mladšia o sedemnásť rokov.

14.05.2017 13:19
debata (6)

Je to jedna z najvyšších súm, aká musí byť vyplatená v britských dejinách v rámci manželskej rozluky.

Z rozsudku vyplýva, že žena má nárok na 41,5 percenta rodinného imania, ktoré presahuje miliardu eur. Rozvodové vyrovnanie vyjde muža na 453 miliónov libier, čo je v prepočte 536 miliónov eur. Boháč je niekdajší obchodník s ropou a so zemným plynom. Už bývalá manželka bola žena v domácnosti, ktorá sa starala o ich deti, ktoré sú už dospelé. „Manželia prispeli k bohatstvu rodiny rovnakým podielom,“ zdôvodnil sudca, prečo 44-ročná žena dostane tak veľa z majetku.

Obsah verdiktu prístupného verejnosti podľa príkazu sudcu neprezrádza, o koho ide, ale stanica RBK na základe veku muža a uvedeného majetku tvrdí, že reč je o Farchadovi Achmedovovi a Východoeurópanke, s ktorou sa zosobášil v Moskve. Neskôr sa presťahovali do Británie. „Mužovi patrí v rebríčku najbohatších Rusov 67. miesto,“ poznamenal server Newsru.

Achmedov vypovedal počas rozvodového konania prostredníctvom videokonferencie z jachty, ktorú pred tromi rokmi kúpil od ruského multimiliardára Romana Abramoviča. Mohol ušetriť, keby súhlasil s návrhom mimosúdneho vyrovnania. „Žena pôvodne žiadala 350 miliónov libier,“ napísal denník Guardian. Achmedov odmietol, a tak podľa rozsudku ho rozvod vyjde zhruba o 100 miliónov vi­ac.

Východoeurópanka, ktorej štátna príslušnosť nie je známa, argumentovala na súde viacerými nákladnými potrebami. „Hovorila, že po rozvode si potrebuje kúpiť dom v Anglicku za 40 miliónov libier a ďalšiu nehnuteľnosť v zahraničí za 28 miliónov. Svoje ročné životné náklady vyčíslila na 5,36 milióna,“ informoval Guardian.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #rozvod #majetok #mimosúdne vyrovnanie