Viac ako 10-tisíc Moskovčanov protestovalo proti zbúraniu 'chruščoviek'

Hlavné mesto Ruska sa plánuje zbaviť starých bytových domov z éry Nikitu Chruščova.

14.05.2017 17:51
debata (19)

Búranie môže pripraviť o domov až 1,6 milióna ľudí, teda 13 percent obyvateľov metropoly.

Demonštranti sa zhromaždili, aby protestovali proti pravdepodobne najväčšiemu projektu rekonštrukcie v Rusku.

Viac ako 10-tisíc ľudí vyrazilo do ulíc Moskvy,... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
moskva, protest Viac ako 10-tisíc ľudí vyrazilo do ulíc Moskvy, aby tu protestovalo proti kontroverznému plánu, podľa ktorého chce mesto zbúrať desiatky rokov staré bytové domy z éry sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova.

Projekt počíta so strhnutím celej štvrti jednoduchých, prevažne panelových stavieb z doby Sovietskeho zväzu. Radnica trvá na tom, že budovy sú príliš schátralé a zastarané, zatiaľ čo mnoho obyvateľov a aktivistov považuje plán za podvod, ktorý má uvoľniť cestu k vytvoreniu mestskej časti s výškovými budovami v jednej z najviac zalesnených moskovských štvrtí.

Moskovčania pochodovali s vlajkami svojich štvrtí, transparentami vyjadrujúcimi nesúhlas s demoláciou a hlasne volali po rezignácii moskovského starostu, ktorý je spojencom prezidenta Vladimira Putina.

Päťpodlažné budovy postavené v 50. a 60. rokoch minulého storočia mali vyriešiť krízu bývania. Zborené by mohlo byť až 8000 domov. Mesto na realizáciu projektu vyčlenilo 300 miliónov rubľov (127,6 milióna korún), nová výstavba má prísť až na 2,4 bilióna rubľov. Podľa radnice bude podmienkou pre zbúranie súhlas obyvateľov domu. Vybraný dom strhnú len v prípade, že väčšina jeho obyvateľov bude sa strhnutím súhlasiť.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #protest #demonštrácia #Nikita Chruščov #chruščovky