Voľby v Severnom Porýní-Vestfálsku vyhrala Merkelovej CDU

Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej zvíťazila so ziskom 33 percent hlasov v regionálnych voľbách, ktoré sa konali v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

14.05.2017 18:45 , aktualizované: 15.05.2017 06:29
debata (11)

Je to o takmer sedem percentuálnych bodov viac ako dostala v predchádzajúcich voľbách v roku 2012. CDU tak tento rok zvíťazila v tretích krajinských voľbách po sebe, keď pred týždňom triumfovala v Šlezvicku-Holštajnsku a predtým v marci v Sársku.

Podľa oficiálnych údajov získala CDU 33 percent hlasov, zatiaľ čo SPD ich dostala 31,2 percenta (to je o viac ako sedem percentuálnych bodov menej ako pred piatimi rokmi). Slobodní demokrati (FDP) na treťom mieste majú 12,6 percenta hlasov, nasledovala Alternatíva pre Nemecko (AFD) so 7,4 percentami a Zelení s 6,4 percentami. Tesne pod päťpercentnou hranicou pre vstup do krajinského snemu v Düsseldorfe zostala Ľavica. AfD sa zároveň dostala už do trinásteho krajinského snemu.

Krajinská premiérka Hannelore Kraftová v reakcii na tieto údaje oznámila, že odstupuje z funkcie podpredsedníčky SPD i z postu šéfky SPD v Severnom Porýní-Vestfálsku. SPD tam od roku 2012 tvorila koalíciu so zelenými. Predbežné výsledky zhruba zodpovedajú odhadom povolebných prieskumov nemeckých televízií. V prípade SPD ide o jej vôbec najhorší povojnový výsledok v tejto spolkovej krajine, ktorá je inak jej tradičná baštou.

Novú vládnu koalíciu bude zrejme zostavovať volebný líder CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku Armin Laschet, ktorý by mal vo funkcii nahradiť doterajšiu šéfku vlády Kraftovú (SPD). Kandidát sociálnej demokracie na kancelára Martin Schulz, ktorý v januári v strane vzbudil veľké nádeje, výsledok už v nedeľu označil za jasnú porážku.

Výsledok nedeľných volieb znamená, že sociálni demokrati tento rok prehrali už tretí súboj s CDU, bez toho aby nejaký vyhrali, čo nepridáva ich vyhliadkam na úspech v jesenných parlamentných voľbách. V celonemeckých prieskumoch už pritom za konzervatívnou úniou CDU/CSU zaostávajú o desať percentuálnych bo­dov.

K volebnej urne prišiel aj bývalý predseda Európskeho parlamentu a kancelársky kandidát SPD Schulz, ktorý pochádza zo Severného Porýnia-Vestfálska a už roky sa venuje miestnej politike. Porážka SPD bude podľa analytikov znamenať veľký úder pre túto stranu a ešte viac oslabí tzv. Schulzov efekt, ako sa označuje prudký nárast preferencií sociálnych demokratov po januárovom zvolení Schulza do čela strany.

Severné Porýnie-Vestfálsko so svojimi priemyselnými centrami je tradičnou baštou SPD. Za ostatných 50 rokov pochádzal krajinský premiér z radov CDU iba v rokoch 2005–2010. Hlasovanie bolo ďalším testom nálad voličov pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa budú konať 24. septembra a Merkelová sa v nich bude snažiť získať štvrtý mandát po sebe.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #Severné Porýnie-Vestfálsko