Macron vymenoval za nového francúzskeho premiéra Edouarda Philippa

Konzervatívny právnik Edouard Philippe z Republikánskej strany bude novým francúzskym premiérom. Toto meno oznámil prezident Emmanuel Macron.

15.05.2017 15:22 , aktualizované: 15:43
emmanuel macron, macron, Foto: ,
Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil pred návštevou Nemecka meno nového premiéra.
debata

Philippe je momentálne starostom prímorského mesta Le Havre. Podľa BBC je spojencom a bývalým poradcom bývalého francúzskeho premiéra Alaina Juppého. Nie je z centristrickej strany Emmanuela Macrona, ale zo stredo-pravej Republikánskej strany. Zloženie nového kabinetu oznámi v utorok a zároveň sa pokúsi získať novému francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi vyhrať v júnových parlamentných voľbách.

Philippe na čele vlády vystrieda socialistu Bernarda Cazeneuvea. Podľa médií zapadá do Macronovy snahy ukončiť tradičné delenie francúzskej politiky na ľavicu a pravicu, respektíve do hľadania rovnováhy medzi oboma krídlami v tábore víťaza prezidentských volieb pred júnovými parlamentnými voľbami.

Philippe sa neuchádza o post poslanca v Národnom zhromaždení.

Samotný Macron popoludní odcestuje do Berlína, kde sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ide o Macronovu prvú zahraničnú cestu vo funkcii prezidenta Francúzskej republiky, ktorej sa ujal v nedeľu.

Macron má v utorok naplánované stretnutie s členmi Medzinárodného olympijského výboru a bude s nimi hovoriť o kandidatúre Paríža, ktorý sa chce v roku 2024 stať hostiteľom olympijských hier.

V stredu sa očakáva oznámenie mien posledných kandidátov Macronom založenej strany Republika vpred! do júnových parlamentných volieb. V tento deň by mal Macron predsedať aj prvému rokovaniu svojej vlády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Edouard Philippe