Washington Post: Trump prezradil Lavrovovi prísne tajnú informáciu

Americký prezident Donald Trump vyzradil ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi prísne tajnú informáciu spojenú s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). Informoval o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na súčasných a bývalých amerických predstaviteľov, podľa ktorých išlo o informáciu od zahraničného zdroja amerických tajných služieb.

16.05.2017 05:50 , aktualizované: 21:45
debata (135)

Predstavitelia Bieleho domu vylúčili, že by Trump s Rusmi riešil zdroje či metódy spravodajských služieb, prezradenie tajnej informácie však nepopreli.

Americký prezident Donald Trump obraňoval svoje právo zdieľať s Rusmi informácie. Na twitteri uviedol, že „zdieľal fakty súvisiace s terorizmom a bezpečnosťou aeroliniek“ a chcel, aby Rusi spravili v boji proti Islamskému štátu viac.

Trump tvrdí, že Rusku chcel v rámci boja proti radikálom poskytnúť isté informácie, čo je v jeho právomociach. Podľa amerických médií mohol Washingtonu odovzdať tajnú informáciu Izrael.

Denník The New York Times napísal, že izraelská strana pritom Američanov výslovne varovala, aby sa zverenými údajmi zaobchádzali opatrne. Nespokojný Kongres žiada, aby mu Biely dom poskytol stenografický záznam Trumpovho rozhovoru s Lavrovom. Vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer povedal, že Trump musí Kongresu odovzdať „úplný needitovaný prepis“.

Podľa washingtonského denníka a agentúry Reuters vyzradil Trump informáciu spadajúcu do kategórie prísne tajných, ktorú Washington získal prostredníctvom rozviedky niektorého z amerických spojencov. Týkala sa vraj hrozby IS spojenej s použitím laptopov v lietadlách. Prezradením informácie týkajúcej sa radikálov podľa ľudí citovaných denníkom ohrozil zásadný spravodajský zdroj USA.

Trumpov údajný zásadný diplomatický prehmat, ktorý politici z oboch strán v prvých reakciách označovali za úplne neprijateľný (väčšinou s dodatkom, že je potrebné potvrdiť či vyvrátiť jeho pravdivosť), sa zrodil minulý týždeň na stretnutí s Lavrovom a ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom v Oválnej pracovni Bieleho domu, kde boli aj ďalší americkí predstavitelia.

Tí si podľa médií okamžite uvedomili nebezpečenstvo a v snahe zmierniť riziká informovali činiteľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA).

„Prezident a minister zahraničných vecí preberali množstvo rizík spoločných pre naše krajiny, vrátane hrozieb pre civilné letectvo. Ani raz, ani raz sa nerozprávali o zdrojoch či metódach tajných služieb a prezident nespomenul žiadne vojenské operácie, ktoré v tom čase neboli verejne známe,“ povedal novinárom Trumpov hlavný bezpečnostný poradca a účastník schôdzky Herbert R. McMaster.

Podobné slová použil aj minister zahraničných vecí Rex Tillerson, podľa ktorého sa Trump s Rusmi rozprával o množstve tém vrátane bezpečnostného rizika predstavovaného IS, nehovorili však o „zdrojoch, metódach či vojenských operáciách“.

Trump yvolal nevôľu demokratov aj republikánov

Trump v predvolebnej kampani ostro kritizoval svoju demokratickú sokyňu Hillary Clintonovú, že podľa neho používaním súkromného e-mailu pre vybavovanie pracovnej korešpondencie ohrozila tajné informácie. Niektorí experti z prostredia spravodajských služieb Trumpa ešte pred nástupom do Bieleho domu považovali za nie veľmi dôveryhodného nositeľa tajných informácií vzhľadom na jeho často impulzívne správanie.

Jeho rozhovor s Lavrovom sa konal deň potom, keď prepustil šéfa FBI Jamesa Comeyho, čo veľa médií aj Trumpových oponentov interpretovalo ako snahu obmedziť vyšetrovanie údajného napojenia Trumpovej volebnej kampane na Rusko.

Trumpove správanie počas rokovaní s Rusmi síce podľa BBC nie je možné vyhodnotiť ako protiprávne, pretože prezident má právomoci odtajňovať citlivé informácie, medzi americkými politikmi vyvolalo nevôľu.

Vplyvný demokratický senátor Dick Durbin v tejto súvislosti hovoril o Trumpovej nebezpečnosti a ľahkomyseľnosti. Hovorca republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Paul Ryan uviedol, že ochrana tajných informácií USA je kľúčová. Zároveň dodal, že nie je známe, čo presne sa na schôdzke odohralo, a že očakáva plné vysvetlenie.

Republikán Bob Corkery, ktorý predsedá výboru pre zahraničné vzťahy, vyhlásil, že ak bola tajná informácia skutočne prezradená, je to veľmi veľký problém. Podobne sa vyjadril aj najvyššie postavený demokratický kongresman vo výbore pre dohľad nad tajnými službami Adam Schiff, pre ktorého je udalosť hlboko znepokojujúca.

BBC sa vo svojej analýze zamerala na pozadie celého problému a položila si otázku, či únik informácií do médií nie je zabudovaným nožom do Trumpovho chrbta. Trump totiž, ako BBC pripomenula, nemá dobré vzťahy s tajnými službami, preto nie je ťažké zamyslieť sa nad tým, odkiaľ by vietor v podobe zverejnenia mohol fúkať.

Lavrovova hovorkyňa hovorí o falošnej správe

Hovorkyňa ruskej diplomacie odmietla ako ďalšiu falošnú správu tvrdenie denníka The Washington Post, že americký prezident Donald Trump vyzradil ruskému ministrovi zahraničia Sergejovi Lavrovovi prísne tajnú informáciu spojenú s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

„Pripomínam, že už 11. mája som varovala, že americké médiá o pár dní vyrukujú so senzáciou ohľadom stretnutia Lavrova a Trumpa. Je pravda, že zápletku ešte mali skrášliť ‚tajné‘ snímky zo schôdzky, čo malo ďalšej falošnej správe pridať na solídnosti a vierohodnosti, "uviedla hovorkyňa Maria Zacharovová podľa agentúry Interfax. Rusku sa podľa nej podarilo prinajmenšom časť plánu zhatiť tým, že zverejnilo – "v súlade so všetkými zákonmi profesijnej etiky“ – fotografie zo stretnutia Lavrova a Trumpa, ktorá sa uskutočnila 10. mája.

Hovorkyňa narážala na skutočnosť, že na schôdzku v Oválnej pracovni sa dostal iba fotoreportér ruskej štátnej agentúry TASS vďaka tomu, že hral aj úlohu Lavrovovho osobného fotografa; podľa ruskej strany Biely dom o tom vedel.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Lavrov #Islamský štát #Donald Trump