Kurz vychýlil Rakúsko k voľbám

Vládna koalícia vo Viedni sa rozpadá. Krajinu k predčasným voľbám nasmeroval nový vodca ľudovcov. Najpopulárnejší rakúsky politik, iba tridsaťročný šéf diplomacie Sebastian Kurz, prevzal v nedeľu kontrolu nad konzervatívnou ÖVP. Jej vedenie presvedčil, že ak dostane plnú moc, môže stranu, potácajúcu sa v prieskumoch až na tretej priečke, doviesť k volebnému víťazstvu.

16.05.2017 07:12
Sebastian Kurz Foto: ,
Nový líder rakúskych ľudovcov Sebastian Kurz presadzuje predčasné voľby.
debata (4)

Veľká koalícia sociálnych demokratov (SPÖ) kancelára Christiana Kerna (51) a ÖVP je pri moci už desať rokov. Do vypršania terajšieho mandátu jej zostáva ešte rok a pol. Kurz však presadzuje predčasné voľby už po najbližšom lete a Kern pripustil, že nie je v jeho silách mu v tom zabrániť. „Voľby nepochybne budú, predpokladám, že v nadchádzajúcej jeseni,“ povedal Kern pre televíziu ÖRF.

Líder SPÖ sa donedávna úvahám o predčasných voľbách bránil argumentom, že vládnuce strany by ich vypísaním rozprestreli červený koberec pred opozičnou krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

Euroskeptickí a xenofóbni slobodní, ktorým pred pol rokom až v opakovanom druhom kole volieb uniklo kreslo rakúskeho prezidenta, majú dlhodobo najvyššie preferencie. Prieskum, ktorého výsledky minulý týždeň zverejnil denník Der Standard, im nameral 29-percentnú podporu.

Sociálni demokrati, ktorí za rok, čo ich vedie obratný manažér Kern, bývalý šéf rakúskej železnice, získali späť časť niekdajších stúpencov, za FPÖ zaostávajú o jeden percentuálny bod. ÖVP na slobodných stráca až osem percentuálnych bo­dov.

Viaceré prieskumy však naznačili, že pod vedením mladého dynamického Kurza, ktorý u časti verejnosti znepokojenej prílevom utečencov zabodoval tvrdším prístupom voči migrantom, by ľudovci mohli voľby aj vyhrať.

FPÖ síce Kurza obviňuje, že jej kradne politickú agendu, jeho návrh na predčasné voľby však privítala. Líder slobodných Heinz-Christian Strache vyhlásil, že voľby by si želal niekedy „od začiatku do polovice októbra“.

Kurz by uprednostnil už septembrový termín predčasných volieb. „Hlavné rozhodnutia o smerovaní tejto krajiny musia prijať voliči,“ vyhlásil po tom, čo ho predsedníctvo ÖVP v nedeľu večer jednomyseľne zvolilo za nového predsedu. Na čele ľudovcov nahradil Reinholda Mitterlehnera (61), stúpenca pokračovania červeno-čiernej koalície, ktorý pre vnútrostranícke rozpory minulý týždeň rezignoval.

Mitterlehner patril ku generácii ľudoveckých lídrov, ktorí sa poučili z búrky nevôle, ktorú v roku 2000 vyvolalo v Európskej únii paktovanie ÖVP s FPÖ, vedenej kontroverzným Jörgom Haiderom. Brusel vtedy za vytvorenie čierno-modrej koalície uvalil na Viedeň dočasné sankcie.

Pravda, podobne tvrdá reakcia by už teraz bola málo pravdepodobná. Nielen preto, že FPÖ medzičasom zmiernila svoju rétoriku, ale aj pre nástup xenofóbnych populistov inde v Európe. Tabu preto padlo a ľudovci pod vedením Kurza už vopred nevylučujú povolebnú spoluprácu so Stracheho slobodnými.

Kurza jeho neprajníci označujú za rakúskeho Viktora Orbána i Recepa Tayyipa Erdogana. S maďarským premiérom ho spája predovšetkým odpor k politike otvoreného náručia voči imigrantom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tureckého prezidenta zase mladý šéf ÖVP jeho kritikom pripomína údajnými sklonmi k autoritárstvu.

Faktom je, že Kurz si od svojej strany vymohol také rozsiahle právomoci, aké nemal žiadny z jeho predchodcov. „Kandidátku Sebastiana Kurza – novej ÖVP“, pod akým názvom pôjde strana do volieb, bude zostavovať výhradne predseda. Predsedníctvo ľudovcov sa v jeho prospech vzdalo výberu generálneho tajomníka strany i budúcich členov vlády. Voľnú ruku dostane aj pri rokovaniach o prípadných koalíciách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz