Ukrajina zablokovala prístup k internetovým službám z Ruska

Ukrajina v utorok zablokovala na svojom území prístup k radu populárnych internetových služieb ponúkaných ruskými firmami. Ide o novú formu sankcií proti Rusku, ktoré Kyjev obviňuje z podpory separatistov v Donbase na východe krajiny.

16.05.2017 11:37
debata (40)

Ide napríklad o sociálne siete VKontakte a Odnoklassniki, vyhľadávač Yandex či server elektronickej pošty Mail.ru. Príslušné nariadenie zverejnila kancelária prezidenta Petra Porošenka.

Sankcie sa vzťahujú aj na televízne stanice RBK, TV Center, VGTRK, NTV Plus a Zvezda, ako aj softvérové firmy zamerané na antivírusové programy Kaspersky Lab a drweb, alebo aerolinky Aeroflot.

Porošenkov dekrét rozšíril aj zoznam osôb, proti ktorým sa uplatňujú sankcie. Na ukrajinskej „čiernej listine“ teraz figuruje 1228 ľudí a 468 firiem. Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že sa bude usilovať o to, aby Európska únia predĺžila sankcie proti Rusku o celý rok. Až doteraz ich pravidelne predlžovala po šiestich mesiacoch.

„Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme prinútili Rusko zasadnúť za vyjednávací stôl, plniť mierové dohody, stiahnuť svojich vojakov z ukrajinského územia a ukončiť agresiu,“ vyhlásil šéf štátu. Moskva stále popiera, že by sa priamo podieľala na konflikte v Donbase, ktorý si od svojho prepuknutia v apríli 2014, teda krátko po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve a ruskej anexii Krymu, vyžiadal 10 000 životov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #sankcie #Ukrajina