V českom Senáte i na úrade vlády pripravujú žaloby na hlavu štátu

Český Senát sa prezidentovi krajiny Milošovi Zemanovi ničím nevyhráža.

16.05.2017 19:09
debata (4)

Vo svojich povinnostiach má však chrániť ústavu a jej článok č. 64 hovorí jasne. Pokiaľ bude prezident váhať s odvolaním ministra financií, vicepremiéra Andreja Babiša, tak to bude hrubé porušenie ústavy. Proces ústavnej žaloby musí otvoriť Senát, vyhlásil dnes v Prahe predseda hornej komory českého parlamentu Milan Štěch.

Podľa jeho slov musí byť podnet precízny a po tom, čo Senát začne konať, do neho už nikto nemôže zasahovať. Prípravy sú už v plnom prúde, pracuje sa na návrhu. „Ale budem rád, ak sa tým organizačný výbor ani plénum Senátu nebude musieť zaoberať,“ vyhlásil Štěch, ktorý dodal, že senátori musia byť pripravení konať.

O možnosti ústavnej žaloby na hlavu štátu sa v ČR začalo hovoriť po tom, čo z Hradu prišli spochybnenia návrhu predsedu vlády Bohuslava Sobotku na odvolanie Babiša. Ak by prezident návrhu nevyhovel 10–14 dní, sú dané podmienky pre podanie žaloby, domnieva sa Štěch.

Zeman rozhodne o Babišovi až po návrate z Číny

Zeman sa však už skôr nechal počuť, že o osude Babiša rozhodne až po návrate z oficiálnej návštevy Čínskej ľudovej republiky.

Kompetenčnú žalobu na prezidenta konzultoval v pondelok s právnikmi i premiér Sobotka, ktorý tiež vyjadril nádej, že tento krok nebude potrebný, pretože prezident bude rešpektovať ústavu.

Informácie priniesli spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie, Český rozhlas a internetový server iDNES.cz.

Návrh ústavnej žaloby na prezidenta môže podľa rokovacieho poriadku predložiť najmenej tretina senátorov, a to organizačnému výboru, ktorý môže text vrátiť predkladateľom na dopracovanie. Toto grémium vydáva následne i stanovisko k návrhu pre plénum Senátu.

Babiš navrhol na jeho post Schillerovú

Na prijatie návrhu žaloby je potrebná podpora troch pätín senátorov prítomných na danej schôdzi hornej komory parlamentu, čo je v prípade účasti všetkých 81 senátorov 49 hlasov. Podanie žaloby by potom musela potvrdiť ešte trojpätinová väčšina členov Poslaneckej snemovne, teda najmenej 120 poslancov.

Babiš navrhol v záujme ukončenia vládnej krízy v krajine na svoj post doterajšiu námestníčku rezortu Alenu Schillerovú, ktorú však Sobotka nepovažuje za vhodnú osobu na túto funkciu. Zeman pritom z Číny odkázal, že pre neho by išlo o kandidátku prijateľnú.

Poslanecký klub hnutia ANO odporučil dnes vedeniu tohto ešte koaličného subjektu, aby trvalo na Schillerovej ako kandidátke. Babiš by podľa zákonodarcov svojho hnutia nemal navrhnúť ďalšieho kandidáta, ako ho k tomu vyzval premiér Sobotka. O celej situácii budú predsedníctvo a výbor hnutia rokovať dnes vo večerných hodinách. Samotný líder ANO Babiš sa dnes nechal počuť, že v radoch hnutia sú ďalši traja kvalitní kandidáti na post ministra financií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman