Trump privítal v Bielom dome tureckého prezidenta

Americký prezident Donald Trump privítal dnes v Bielom dome tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana "s veľkou cťou", ako povedal následne novinárom.

16.05.2017 21:16
erdogan trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata

Obaja prezidenti sa po rokovaní zaviazali zlepšiť vzťahy medzi svojimi krajinami, ktoré poškodili roky sporov o občiansku vojnu v Sýrii a rozličné skupiny bojujúce v nej, a to napriek americkému plánu vyzbrojiť kurdských bojovníkov v Sýrii, s ktorým Turecko nesúhlasí.

„Dnes čelíme novému nepriateľovi v boji s terorizmom a opäť sme sa rozhodli čeliť tejto hrozbe spoločne,“ uviedol po stretnutí Trump. Pripomenul, že „Turci čelili v uplynulých rokoch a dokonca i nedávno strašným teroristickým útokom“.

Erdogan zablahoželal Trumpovi k „legendárnemu triumfu“ v novembrových prezidentských voľbách. A poznamenal, že USA a Turecko spolupracujú v OSN, NATO i skupine krajín G-20.

Prvé osobné stretnutie Trumpa a Erdogana sa uskutočnilo v čase, keď sa na amerického prezidenta zniesli obvinenia, že sa podelil s ruskými štátnymi predstaviteľmi o tajné informácie o skupine Islamský štát (IS), ktoré USA mali od spojeneckej tajnej služby.

Plány Pentagónu vyzbrojiť kurdské milície bojujúce proti IS v Sýrii vyvolali vo vzťahu USA a Turecka napätie. Ankara považuje kurdské milície YPG za teroristickú skupinu, ktorá je v spojení s kurdskými povstalcami na juhovýchode Turecka. Trump vo svojom vyjadrení pre novinárov rozhodnutie vyzbrojiť Kurdov priamo nezmienil. Zdôraznil však spoločný záväzok USA a Turecka ukončiť vojnu v Sýrii.

Trump sa podľa tlačovej agentúry AP mimoriadne usiloval o dobrý vzťah s Erdoganom. Po tureckom aprílovom referende, ktoré posilnilo Erdoganove prezidentské právomoci, európski lídri a obhajcovia ľudských práv kritizovali Turecko za posun smerom k autokratickej vláde. Trump Erdoganovi zablahoželal, dodala AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump