NYT: Trump chcel zastaviť vyšetrovanie bývalého poradcu

Americký prezident Donald Trump žiadal odvolaného šéfa FBI Jamesa Comeyho, aby zastavil vyšetrovanie bývalého Trumpovho poradcu Michaela Flynna, ktorý odstúpil kvôli väzbám na Rusko. Podľa denníka The New York Times (NYT) to vyplýva zo záznamu, ktorý má Comey z februárovej schôdzky s Trumpom. Biely dom obvinenia poprel.

17.05.2017 06:58 , aktualizované: 07:46
Bývalý šéf FBI James Comey. Foto: ,
Bývalý šéf FBI James Comey.
debata (5)

NYT tvrdí, že Comeyho záznam zachytáva jeho rozhovor s Trumpom v Oválnej pracovni z 15. februára, teda deň po Flynnovej rezignácii. Záznam vraj nepodlieha utajeniu a jeden z Comeyho spolupracovníkov prečítal jeho časť reportérovi denníka.

Biely dom správu odmieta

„Prezident nikdy nežiadal pána Comeyho ani nikoho iného o ukončenie akéhokoľvek vyšetrovania vrátane akéhokoľvek vyšetrovania zahŕňajúceho generála Flynna … Toto nie je pravdivé alebo presné opísanie rozhovoru medzi prezidentom a pánom Comeym,“ zareagoval vo vyhlásení Biely dom.

Trump Comeyho nečakane odvolal minulý týždeň v utorok. Médiá sa zhodujú, že za týmto náhlym krokom bol Trumpov odpor k vyšetrovania údajnej ruskej pomoci jeho kampani. Agentúra AP a denník The Washington Post napísali, že Comey minulý týždeň požiadal o nové peniaze na ďalšie vyšetrovanie tejto kauzy, čo mohlo Trumpa k jeho odvolaniu prinútiť.

Trump: Údajné ruské zasahovanie je iba „šaráda“

Prezident však tvrdí, že Comeyho chcel pre stratu dôvery odvolať už dlhšie. Naznačil tiež, že možno disponuje vlastnými nahrávkami ich vzájomných rozhovorov. Vyšetrovanie údajného ruského zasahovania Trump označil za zbytočnú „šarádu“ za peniaze daňových poplatníkov a „podvod“ živený pomstou demokratov za prehru vo voľbách. Moskva akýkoľvek pokus o ovplyvnenie amerických volieb popiera.

Flynn do roku 2014 viedol vojenskú rozviedku DIA, vlani potom Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaňou. Po Trumpovom januárovom nástupe do Bieleho domu slúžil prezidentovi ako hlavný bezpečnostný poradca. Po 24 dňoch v úrade však 14. februára odstúpil pre svoje nejasné väzby s Ruskom.

Flynn totiž viceprezidentovi Mikovi Penceovi najskôr povedal, že pred prezidentskou inauguráciou nehovoril s ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom o amerických sankciách proti Rusku. Neskôr pripustil, že s Kisljakom rokoval a že to Penceovi nepovedal nedopatrením.

Flynnove styky s Rusmi preveruje FBI, pozadím väzieb Trumpovho volebného štábu s Ruskom sa zaoberá niekoľko výborov Senátu i Snemovne reprezentantov. Výbor amerického Senátu vyšetrujúci údajné ruské zásahy do minuloročnej predvolebnej kampane uviedol, že s ním Flynn odmietol dobrovoľne spolupracovať.

Chaffetz chce od FBI dokumenty o komunikácii

Predseda výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad a vládne reformy, republikán Jason Chaffetz požiadal v utorok Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o poskytnutie všetkých dokumentov týkajúcich sa komunikácie medzi bývalým riaditeľom FBI Jamesom Comeym a prezidentom Donaldom Trumpom.

Chaffetz v liste adresovanom FBI vysvetľuje, že chce zistiť, či sa Trump pokúsil brániť FBI vo vyšetrovaní odvolaného poradcu pre národnú bezpečnosti Michaela Flynna. Chaffetz žiada FBI, aby mu všetky dokumenty poskytol v priebehu jedného týždňa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Donald Trump #James Comey