Južná Kórea plánuje obnoviť komunikáciu s KĽDR

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uviedlo, že by v zásade uvítalo obnovenie komunikácie sa Severnú Kóreu.

17.05.2017 09:17
debata (1)

Stanovisko zrejme súvisí s politikou nového juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorý voči Pchjongjangu hodlá uplatňovať sankcie aj dialóg.

„Jednoducho povedané si želáme, aby komunikačné kanály medzi Južnou a Severnou Kóreou boli otvorené. Ministerstvo pre zjednotenie sa touto otázkou zaoberalo, ale zatiaľ o ničom nerozhodlo,“ povedal hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie.

Dodal, že pracovníci juhokórejských úradov pravidelne navštevujú komunikačnú stanicu v Pchanmundžome na hranici s KĽDR a kontrolujú, či sa im s KĽDR podarilo nadviazať spojenie.

Južná Kórea a KĽDR prestali komunikovať vo februári 2016 krátko potom, čo Pchjongjang podnikol jadrový test a Južná Kórea v reakcii na to uzavrela priemyselnú zónu Kesong, ktorú do tej doby oba štáty prevádzkovali spoločne.

Severná Kórea je technicky stále vo vojnovom stave so svojím južným susedom, pretože kórejská vojna z rokov 1950 až 1953 skončila prímerím, a nie mierovou zmluvou. KĽDR sa pravidelne vyhráža Južnej Kórei aj Spojeným štátom zničením.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Mun Če-in