Zeman má za sebou náročný program, v Číne na ňom bolo vidieť únavu

Pri návšteve Číny, ktorú v Šanghaji zavŕši prezident Miloš Zeman, bolo na českej hlave štátu niekoľkokrát vidieť únavu. Okolie mu muselo často pomáhať pri chôdzi a pri spoločnej fotografii štátnikov na summite k téme Hodvábnej cesty na neho ostatní politici museli čakať, než ho k miestu fotenie priviezol vozík. Podľa jeho hovorcu Jiřího Ovčáčka je dôvodom náročný program, keď na šesťdňovú cestu do Číny odišiel priamo z návštevy Libereckého kraja.

17.05.2017 10:15
zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman počas návštevy Číny.
debata (21)

Únava bola na Zemanovi viditeľná predovšetkým prvé dni po prílete do Pekingu. Ku koncu pracovného dňa mu ochranka a spolupracovníci museli pomáhať pri chôdzi výraznejšie ako inokedy. Únavu bolo na prezidentovi poznať aj v tvári. Na vyčerpanosť po lete upozornilo aj video čínskej televízie CCTV, ktorá Zemana snímala pri vystupovaní z lietadla na pekinskom letisku. Prezident sa pri zostupovaní po schodoch z lietadla zatackal a musel sa chytiť zábradlia.

Náročný program

Ovčáček povedal, že za únavu môže náročný program posledných dní, keď Zeman po vymenovaní generálov 8. mája odišiel na návštevu Libereckého kraja a po ukončení cesty odletel 11. mája do Číny. Počas prvých troch dní v Číne sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, zúčastnil sa na niekoľkých rokovaniach s predstaviteľmi čínskych firiem a úradov, finančného fóra, summitu k projektu Hodvábnej cesty a stretol sa aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Hociktorý mladší politik by pri takomto vyťažení skončil hospitalizovaný,“ povedal Ovčáček.

Zeman svoj program pri nedeľňajšom stretnutí s českými novinármi okomentoval pripomenutím slov niekdajšieho premiéra Petra Nečasa. Ten vysoké odmeny pre šéfku svojho kabinetu a svoju neskoršiu manželku Janu Nagyovú vysvetlil tým, že drela ako kôň. „Ja nie som Jana Nagyová, ale včera (v sobotu) som tiež pracoval ako kôň,“ povedal prezident.

Podlomené zdravie

Zeman trpí cukrovkou a polyfunkčnou neuropatiou, čo je porušenie nervov, pre ktoré nemá cit v nohách od členkov dole. Prezident má problémy s chôdzou, do schodov mu musí výrazne pomáhať okolie a na dlhšie vzdialenosti ho často preváža golfový vozík.

Takýto moment v Pekingu zaznamenala čínska tlačová agentúra Nová Čína pri spoločnom fotení štátnikov na konferencii o Hodvábnej ceste. Takmer tri desiatky politikov sa k miestu fotenia vydali z rokovacej haly pešo. Pre českého prezidenta bola však vzdialenosť príliš veľká a na miesto ho preto odviezol vozík. Na záberoch je vidieť, že ostatní politici, vrátane čínskeho či ruského prezidenta, museli na príchod Zemana niekoľko desiatok sekúnd čakať.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman