Merkelovej CDU zvýšila svoj náskok pred sociálnymi demokratmi

Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zvýšili svoj náskok pred sociálnymi demokratmi: necelé štyri mesiace pred parlamentnými voľbami nad nimi vedú o 12 percent. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Forsa pre časopis Stern a televíziu RTL.

17.05.2017 10:25
Merkel Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová po zasadnutí Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), na čele ktorej stojí.
debata (18)

Podpora Merkelovej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a jej sesterskej Kresťanskosociálnej únie(CSU) vzrástla na 38 percent oproti 36 percentám z minulého týždňa. Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD) klesla o 3 percentá na súčasných 26 percent, uviedla agentúra Reuters.

Forsa uskutočnila prieskum pred dôležitými nedeľňajšími krajinskými voľbami v Severnom Porýní-Vestfálsku, ktoré vyhrala CDU so ziskom 34,3 percenta hlasov. Je to o osem percent hlasov viac, ako dostala v predchádzajúcich voľbách v roku 2012.

Liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorých by CDU preferovala ako koaličného partnera, získali v uvedenom prieskume osempercentnú podporu, čo pre obe strany celkovo predstavuje 46 percent.

Potenciálna konkurenčná koalícia SPD, Zelení (7%) a strana Ľavica (8%) by dovedna mala 41-percentnú podporu. Pravicovo-populistickú Alternatívu pre Nemecko (AfD), s ktorou nemieni spolupracovať žiadna z hlavných strán, by podľa prieskumu podporilo sedem percent voličov.

Voľby do nemeckého Spolkového snemu sa budú konať 24. septembra. Merkelová, ktorú prvýkrát zvolili za kancelárku v roku 2005, sa v nich bude uchádzať už o štvrtý mandát.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #CDU/CSU