Putin je ochotný publikovať prepis konverzácie Trumpa s Lavrovom

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že je pripravený zverejniť prepis rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruskými činiteľmi, čím chce dokázať, že Trump nezverejnil citlivé informácie.

17.05.2017 14:28 , aktualizované: 15:07
putin, rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin chce publikovať konverzáciu medzi Donaldom Trumpom a Sergejom Lavrovom.
debata (10)

Podľa denníka The Independent Putin nie je ochotný zverejniť audiozáznam z Trumpovho stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ale je otvorený myšlienke publikácie jej prepisu.

„Sledujeme, že v Spojených štátoch sa rozvíja politická schizofrénia. Ničím iným si nedokážem vysvetliť obviňovanie terajšieho prezidenta, že prezradil Lavrovovi nejaká tajomstvo“, povedal Putin. „Už som s ním (Lavrovom) hovoril. Budem mu musieť udeliť pokarhanie, napomenutie za to, že sa o to tajomstvo nepodelil. Ani so mnou, ani s ruskými tajnými službami, čo je od neho veľmi škaredé,“ zažartoval podľa agentúry Interfax ruský prezident. „Každopádne je to vec Spojených štátov a my sa do toho pliesť nechystáme a nebudeme,“ dodal.

Ruský prezident už niekoľkokrát poprel, že jeho americký kolega poskytol Lavrovovi tajné informácie. Hneď po zverejnení tejto kauzy nebolo jasné, či Rusi stretnutie medzi Lavrovom a Trumpom nahrávali a ak áno, či Američania o tom vedeli.

Jednou z najcitlivejších uniknutých informácií bolo uvedenie miesta v rámci teritória takzvaného Islamského štátu, kde americké bezpečnostné služby cítia bezpečnostnú hrozbu. Objavili sa tvrdenia, že Rusi môžu tieto informácie použiť na podkopanie pozície USA a ich spojencov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Donald Trump