Nová vláda Francúzska: 11 mužov a 11 žien

Vo Francúzsku predstavili novú vládu konzervatívca Édouarda Philippa. Kabinet bude mať podľa denníka Le Figaro 22 členov. Muži aj ženy v ňom budú mať rovnaké zastúpenie, vo vláde zasadne 11 mužov a 11 žien.

17.05.2017 15:36 , aktualizované: 18.05.2017 12:38
debata (8)

Umiernení pravičiari, ľavičiari, centristi, ale aj známy ekologický aktivista, univerzitní profesori či olympijská víťazka v šerme, ale aj vydavateľka. Nová francúzska vláda, ktorú zostavil prezident Emmanuel Macron s premiérom Édouardom Philippom, bude zrejme jednou z pestrejších vlád v modernej histórii Francúzska.

Macron pred júnovými parlamentnými voľbami, v ktorých potrebuje získať väčšinu, vysiela ďalší signál, že chce spájať osobnosti bez ohľadu na to, či sa hlásia k pravici, alebo ľavici. Zároveň „ukazuje, že Európa je priorita“, povedal pre agentúru Reuters nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj.

Vplyvný post ministerky obrany dostala Sylvie... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Sylvie Goulardová, Jean–Yves Drian Vplyvný post ministerky obrany dostala Sylvie Goulardová, ktorá ho prevzala po Jeanovi–Yvesovi Drianovi. Ten sa stal šéfom francúzskej diplomacie.

Ministrom zahraničných vecí a tiež ministrom pre Európu bude 69-ročný socialista Jean-Yves Le Drian. Ten sa udržal celých päť rokov na poste ministra obrany za predchádzajúceho prezidenta Françoisa Hollanda. Francúzsko sa vtedy angažovalo v operácii proti radikálom v africkom Mali a zapojilo sa do bojov proti teroristom z tzv. Islamského štátu.

Le Drian patrí k umierneným socialistom, ktorý na rozdiel od mnohých spolustraníkov neváhal v druhom kole volieb otvorene podporiť Macrona a v prípade, že „by potreboval jeho skúsenosti“, mu ponúkol spoluprácu.

Rezort obrany po Le Drianovi prevezme iná výrazne proeurópska politička Sylvie Goulardová, ktorú médiá spočiatku tipovali na šéfku diplomacie. Goulardová je známa viac v Bruseli ako v Paríži. Dlhoročná europoslankyňa, členka frakcie liberálov v europarlamente, ktorá bola istý čas poradkyňou bývalého šéfa Európskej komisie Romana Prodiho, pomáhala Macronovi už pred voľbami, keď sprostredkovala stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Hulot, to bol geniálny ťah od Macrona. Po prvý raz sa vo vláde bude musieť hľadať rovnováha medzi ekológiou a ekonómiou.
bývalý europoslanec za Zelených Daniel Cohn-Bendit

Ekonomiku a rozpočet dostali do rúk dvaja umiernení pravičiari. Ministrom hospodárstva a financií sa stal proeurópsky Bruno Le Maire, ktorý tiež na rozdiel od svojich spolustraníkov otvorene podporil Macronovu snahu riešiť problémy Francúzska bez ohľadu na politické zaradenie. Pravicoví Republikáni na to reagovali tým, že spolustraníkov, ktorí prijali Macronovu ponuku, vylúčili a avizovali, že v parlamentných voľbách budú stáť proti Macronovej formujúcej sa novej strane, aby v parlamente získali väčšinu.

K Republikánom však patrí aj premiér Philippe, ktorý po oznámení zloženia vlády len stručne skonštatoval: „Vláda je vymenovaná. A teraz do práce.“ Prvé zasadnutie aj s prezidentom má dnes ráno.

Zloženie vlády jasne odzrkadľuje snahu pritiahnuť ľudí z celého politického spektra a osloviť potenciálnych voličov pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Vo vláde sú podobným pomerom zastúpení socialisti, umiernená pravica a centristi, v menšom pomere radikálna ľavica. Šéf centristov Francois Bayrou, ktorý podporil Macrona už pred prvým kolom volieb, sa stal ministrom spravodlivosti.

Mimoriadny ohlas malo však vymenovanie známeho ekologického aktivistu a producenta Nicolasa Hulota. Ten už viac ráz odmietol ponuky bývalých prezidentov, ale Macronovu prijal. Jeho vymenovanie za šéfa envirorezortu, pod ktorý má patriť aj energetika, veľmi potešilo ekologické organizácie a, naopak, spôsobilo pokles akcií elektrárenskej spoločnosti EDF.

„Hulot, to bol geniálny ťah od Macrona. Po prvý raz sa vo vláde bude musieť hľadať rovnováha medzi ekológiou a ekonómiou,“ tešil sa bývalý europoslanec za Zelených Daniel Cohn-Bendit.

Priemerný vek členov vlády 39-ročného Macrona, najmladšieho francúzskeho prezidenta v modernej histórii, je 54 rokov. Macron sľuboval obnovu a dodržal sľub, že vláda bude rodovo vyvážená. Polovicu v 22-člennej zostave ministrov a štátnych tajomníkov tvoria ženy. Ako však pripomenul portál Deutsche Welle, spomedzi piatich kľúčových rezortov je žena len na poste obrany.

Takmer polovicu členov vlády zároveň tvoria ľudia, ktorí doteraz nefigurovali vo vysokej politike. Posty, ktoré sa týkajú školstva a vedy, pripadli bývalým vysokoškolským profesorom, na čele ministerstva kultúry zas bude stáť známa vydavateľka. Ministerstvo športu bude riadiť viacnásobná olympijská víťazka v šerme Laura Flesselová, ktorá pochádza z Guadeloupe. Macron ostatne už dal najavo, že sa bude snažiť získať pre Paríž usporiadanie letných olympijských hier v roku 2024.

Rovnosť žien a mužov má presadzovať známa blogerka z pozície štátnej tajomníčky a špeciálny post štátnej tajomníčky bude aj pre znevýhodnených ľudí, ten má viesť šéfka združenia pre vzdelávanie hendikepovaných de­tí.

Macronovi sa však celkom nepodarilo splniť pôvodný plán, aby vláda mala len 15 členov. Aj jej vymenovanie sa o 24 hodín oddialilo. Elyzejský palác to zdôvodnil previerkami majetkovej situácie budúcich ministrov, najmä či sa ich netýkajú daňové úniky alebo potenciálny konflikt záujmov.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Edouard Philippe