Holandský kráľ 21 rokov tajne kopilotoval lietadlá

Holandskí pasažieri leteckej spoločnosti KLM by zrejme spoznali hlas kopilota, keby sa im predstavil v lietadle regionálnej dcérskej spoločnosti KLM nazývanej CityHopper Services.

18.05.2017 08:08
Holandsko Foto: ,
Holandský kráľ Viliam Alexander s manželkou.
debata (3)

Nebol to totiž len bežný kopilot, ktorý im oznamoval poveternostné podmienky a odhadovaný čas príletu. Bol to ich kráľ.

Kráľ Viliam Alexander v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka De Telegraaf uviedol, že po 21 rokoch končí so svojou prácou bežného „hosťujúceho pilota“ dopravných lietadiel typu Fokker-70 u spoločnosti KLM a predtým u holandských aerolínií Martinair, a preškolí sa na pilotovanie Boeingov-737. Stroje typu Fokker totiž postupne vyradia z prevádzky.

Hoci nie je žiadnym tajomstvom, že Viliam Alexander je vyškolený pilot, ktorý občas pilotuje dopravné lietadlá spoločnosti KLM, až dosiaľ nebolo jasné, ako často robí túto prácu. De Telegraaf napísal, že ju vykonáva dvakrát mesačne. Ako hosťujúci pilot bol kráľ vždy druhým pilotom.

Kráľ: Lietanie je moje hobby

Päťdesiatročný otec troch detí a panovník 17 miliónov holandských občanov označil lietanie za svoj „koníček“, ktorý mu umožňuje zanechať kráľovské povinnosti na zemi a úplne sa sústreďovať na niečo iné.

„Máte lietadlo, pasažierov a posádku. Nesiete za nich zodpovednosť. Nemôžete prenášať problémy zo zeme na oblohu. Musíte sa z nich vymaniť a sústrediť sa na niečo iné,“ uviedol kráľ pre dané periodikum.

Pasažieri ho spoznajú iba zriedka

Monarcha povedal, že cestujúci ho zriedkakedy spoznajú, najmä odvtedy, čo sa po útokoch z 11. septembra 2001 sprísnili bezpečnostné opatrenia na palubách lietadiel.

„Pred 11. septembrom boli dvere do kokpitu otvorené. Ľudia sa tam bežne chodievali pozrieť a pokladali za príjemné alebo prekvapujúce, že tam sedím ja,“ vyhlásil kráľ. Dodal, že keď zvykol kráčať cez amsterdamské letisko Schiphol v uniforme a čiapke KLM, spoznávalo ho skutočne len veľmi málo ľudí.

Vždy, keď Viliam Alexander pasažierom oznamuje údaje, nemusí ako kopilot uviesť svoje meno. Takže ak aj nejakí ľudia spoznajú jeho hlas, ani zďaleka to nie sú všetci pasažieri. „Väčšina ľudí aj tak nepočúva,“ dodal holandský panovník.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #kráľ Viliam Alexander