'Víťaz' Porošenko a 'porazení' Ukrajinci

V stredu začalo platiť blokovanie mnohých aj na Ukrajine populárnych ruských internetových služieb.

18.05.2017 10:19
debata (123)

Ide napríklad o sieť VKontakte a Odnoklasniky (Spolužiaci), ale aj ruský „google“ vyhľadávač Yandex či poštový server Mail.ru. Dôvodom blokovania je podľa Kyjeva ich „podpora separatistov v Donbase“, ktorú vraj prejavujú aj televízne stanice RBK, TV Centr, VGTRK, NTV Plus a Zvezda.

Všetci svojím postojom „ohrozujú národnú bezpečnosť Ukrajiny“. A tak zatiaľ čo politickí lídri v Kyjeve hovoria v súvislosti s nedávnou liberalizáciou vízového režimu pre Ukrajincov ako o rúcaní bariér smerom do schengenského priestoru, tí istí politici sa pokúšajú tým istým Ukrajincom vytvárať bariéry smerom na východ.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého... Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
porošenko Ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého dekrét o zákaze šírenia ruských sociálnych sietí začal platiť v stredu, nedávno na tlačovej konferencii v Kyjeve prekypoval rozhodnosťou.

„Zaspávala som na Ukrajine, ktorej zrušili vízovú povinnosť s Európou, a zobudila som sa v Severnej Kórei,“ reagovala Tasja Pugačovová, šéfka Divadla migrantov, známeho hrami o vojne, keď si v stredu zapla smartfón.

„Výsledkom rozhodnutia je 11 miliónov porazených Ukrajincov, ktorí využívajú naše služby, nehovoriac už o tisíckach organizácií,“ reagoval servis Yandex a ďalší „postihnutý“ portál Mail.Ru Group tvrdí, že rozhodnutím s „politickým pozadím“ odstavili 25 miliónov používateľov jeho služieb vrátane finančných operácií.

Blokovanie sociálnej siete, vyhľadávačov, e-mailových služieb a spravodajských webových stránok je v rozpore s naším spoločným chápaním slobody prejavu a slobody médií.
generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland

Pomocou nich napríklad posielajú peniaze do zahraničia či uskutočňujú iné operácie. Portál zároveň ubezpečil, že nájde spôsob, ako obísť ukrajinskú blokádu, a tak zachová kontakt aspoň s desiatimi miliónmi používateľov jeho služieb. Sieť VKontakte už pohotovo podrobne informovala, ako obísť blokovanie poskytovateľov nielen v osobných počítačoch, ale aj v mobilných telefónoch.

„Porošenko svojím dekrétom rozšíril takpovediac súkromný klub pozostávajúci z tridsiatich krajín, v ktorých sú zakázané sociálne siete v internete,“ pripomenul denník Le Temps. V tejto súvislosti Natalia Gumeňuková, šéfka ukrajinského online-media Hromadske.tv., priznala, že nevie, ako budú kontrolovať blokádu a dodala, že doteraz nič v tomto smere nefungovalo.

„Blokovanie všetkých stránok spomínaných v prezidentskom dekréte by si vyžadovalo vysokú úroveň technickej prípravy poskytovateľov internetových služieb,“ upozornil aj Vitalij Moroz z mimovládnej organizácie Internews-Ukraine. V Kyjeve však už oznámili, že blokovanie ruských sociálnych sietí bude stáť daňových poplatníkov jednu miliardu dolárov. Napriek tomu reakcie mnohých odborníkov sú rozporuplné.

„Ak sa to podarí, tak to bude znamenať najlepší spôsob, ako brániť informačnú suverenitu Ukrajiny,“ myslí si napríklad Jevgenij Fedčenko, zakladateľ internetového portálu StopFake, a zároveň riaditeľ jednej z novinárskych škôl.

Podľa Michaila Minakova, kyjevského politológa, zase „zákaz sociálnej siete, ktorú využíva najviac Ukrajincov, ukazuje, čo si vládna moc zobrala ako ponaučenie z tzv. arabskej jari a revolúcie na Majdane“. Väčšina adresátov najnovšieho protiruského kroku Kyjeva sa zhoduje v tom, že ide síce o „plesknutie do vody“, ale „mokrá“ môže ostať nemalá časť spoločnosti.

„Občania majú právo sledovať, čo sa im páči, a sami si urobia názor o úrovni ruskej propagandy, ktorá hovorí sama o sebe,“ citujú noviny Ukrajinska pravda právničku Tetjanu Kotjužynskú. Ukrajinská propaganda však tiež nespí, o čom svedčia výroky „rozbehnutého“ prezidenta Porošenka v predvečer začatia platnosti blokády.

Zaspávala som na Ukrajine, ktorej zrušili vízovú povinnosť s Európou, a zobudila som sa v Severnej Kórei.
Tasja Pugačovová, šéfka Divadla migrantov

„Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme donútili Rusko sadnúť si za jeden rokovací stôl, plniť mierové dohody, stiahnuť svojich vojakov z ukrajinského územia a ukončiť agresiu,“ vyhlásil ešte stále šéf štátu za našou východnou hranicou.

EÚ už dala najavo, že očakáva z Kyjeva „podrobné odôvodnenie svojho kroku“, o čom novinám Ukrajinska pravda povedal Jurgis Viľčinskas, šéf tlačového a informačného oddelenia zastúpenia únie v Kyjeve. Oveľa otvorenejší a výstižnejší bol však pre rovnaké noviny generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland.

„Blokovanie sociálnej siete, vyhľadávačov, e-mailových služieb a spravodajských webových stránok je v rozpore s naším spoločným chápaním slobody prejavu a slobody médií. Navyše, takéto zákazy so širokým záberom nie sú v súlade s princípom proporcionality,“ vyjadril Jagland názor nielen Bruselu a väčšiny Európanov, ale aj samotných Ukrajincov.

Žaloba na Porošenka

Ukrajinský právnik Roman Lichačov podal žalobu na prezidenta Petra Porošenka, ktorou žiada Vyšší administratívny súd Ukrajiny, aby vydal súdny príkaz na zrušenie zákazu ruských sociálnych sietí na Ukrajine.

Podľa právnika, pôsobiaceho v Charkove, je výnos o zablokovaní ruských sociálnych sietí na Ukrajine protiústavný, pretože obmedzuje slobodu slova i svedomia.

Ukrajinský právnik na svojej stránke na Facebooku vyjadril obavy, že po tomto zákaze bude „zajtra nasledovať zákaz myslieť či zákaz dýchať. Sme krajina, ktorá smeruje do Európy a robíme to, čo Severná Kórea“.

Americké ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že Kyjev musí nájsť spôsob, ako chrániť záujmy krajiny, ktoré nepodkopávajú princíp slobody slova. Upozornilo, že sloboda vyjadrovania je „kľúčovým prvkom akejkoľvek zdravej demokracie.“ Pripomenulo tiež, že toto konštatovanie sa nachádza aj v ukrajinskej ústave. Washington vo svojom vyhlásení súčasne opäť obvinil ruské médiá, že využívajú falošné správy, ktorými sa snažia destabilizovať situáciu na Ukrajine.

Celkovo sa sankcie týkajú 1 228 fyzických a 468 právnických osôb.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v utorok Porošenka vyzvala, aby okamžite zrušil tento zákaz, ktorý je „neodpustiteľným porušením práva Ukrajincov na informácie“ i „cynickým, politicky výhodným útokom na právo na informácie, ktorý postihuje milióny Ukrajincov, ich osobný i profesionálny život“.

Agentúra TASS uviedla, že službu VKontakte využíva 16 miliónov Ukrajincov a na stránke Odnoklassniki je zaregistrovaných asi 9,5 milióna obyvateľov Ukrajiny. Vyhľadávač Jandeks používa na Ukrajine 11 miliónov ľudí. Na platforme Mail.ru má konto založené približne 25 miliónov Ukrajincov.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #žaloba #zákaz #sociálne siete #Ukrajina #Petro Porošenko #ruské sociálne siete