Útoku v Berlíne sa údajne dalo zabrániť zatknutím Amriho

Podľa uniknutých dokumentov mali nemecké úrady možnosť zavčasu zatknúť páchateľa atentátu na berlínsky predvianočný trh Anisa Amriho. Už pred útokom bol totiž podozrivý z rozsiahleho obchodovania s drogami.

18.05.2017 10:59
debata (2)

Túto informáciu sa ale nemeckí vyšetrovatelia snažili po útoku utajiť, informovala agentúra DPA. Hovorca odborov nemeckej polície Benjamin Jendro agentúre povedal, že nechápe dodatočnú manipuláciu s faktami.

Amriho zbesilá kamiónová jazda vlani 19. decembra na vianočnom trhu v Berlíne usmrtila 12 ľudí. Tunisana Amriho o niekoľko dní neskôr v prestrelke zabila talianska polícia.

Podľa berlínskeho krajinského ministra vnútra Andreasa Geisela úrady teraz preverujú možnosť, že berlínska kriminálna polícia po útoku zámerne zadržiavala informácie, alebo s nimi dokonca manipulovala.

Geisel sa odvoláva na novoobjavený dokument z minulého novembra s podrobnosťami o telefónnom odpočúvaní. Z nich vraj vyplýva, že Amri bol zapletený do predaja drog vo veľkom. „Podľa názoru expertov mohla byť táto informácia dostatočná pre to, aby štátne zastupiteľstvo vydalo zatykač,“ dodal Geisel. Berlínska krajinská vláda podľa neho podala trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úradného výkonu.

Iný dokument kriminálnej polície bol podľa Geisela vytvorený 17. januára, ale je na ňom dátum 1. november. Tento spis už v súvislosti s Amrim hovorí o obchode s drogami vo veľmi malom rozsahu.

„Táto informácia je deprimujúca a vrhá úplne nové svetlo na tento útok,“ poznamenal Geisel. „Na základe zatknutia asi bolo možné tomuto atentátu zabrániť,“ dodal Geisel. Nové informácie vyplávali na povrch vďaka vyšetrovaniu bývalého prokurátora Bruna Josta, ktorého berlínska radnica poverila preverením prípadných chýb, ktorých sa mohli úrady v tomto prípade dopustiť.

Tiež policajné odbory (GDP) údajnú manipuláciu s výsledkami vyšetrovania odsúdili. „Nemáme pre to žiadne pochopenie,“ povedal hovorca GDP Benjamin Jendro. Keď mu dodatočne menili zložky a veci boli ututlané, ide o trestný čin a ani prípadným tlakom vo vnútri úradu sa to nedá ospravedlniť, je presvedčený Jendro.

Hovorca ale tiež upozornil, že skutočnosť, že Amri kvôli drogám zatknutý nebol, nemusela byť vzhľadom k vtedy známym skutočnostiam nutne chyba. „Neexistuje záruka, že by na neho bola uvalená aj väzba,“ zdôraznil Jendro.

K atentátu na námestí Breitscheidtplatz v srdci západnej časti Berlína sa prihlásil takzvaný Islamský štát. Amrimu, ktorý do Nemecka prišiel v polovici roka 2015, nemecké úrady odmietli poskytnúť azyl, ale ani ho neboli schopné deportovať pre nezrovnalosti v dokladoch.

Nemecké úrady už skôr pripustili, že Amri sa pohyboval po Nemecku a používal pritom niekoľko identít. Už niekoľko mesiacov po jeho príchode do Nemecka bol pridaný na zoznam potenciálne nebezpečných islamistických extrémistov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Berlíne #Anis Amri