Disident si nekladie servítku pred ústa: Zeman bol v Pekingu horší ako prostitútka

Západ by mal diktátorskému režimu v Číne pripomínať jeho politických väzňov, povedal v rozhovore pre ČT24 jeden z najznámejších čínskych disidentov, spisovateľ Liao I-wu.

18.05.2017 12:34
Miloš Zeman, Si Ťin-pching Foto: ,
Prezident Miloš Zeman s čínskou hlavou štátu Si Ťin-pchingom v Pekingu.
debata (156)

Disident prezidentom Milošom Zemanom opovrhuje kvôli tomu, ako sa Pekingu „vtiera“. Podľa neho sa Zeman správa „horšie ako prostitútka“. „Aj ona vie s ľuďmi obchodovať – ​​ale aj keď to beriete ako obchod, nepotrebujete sa tak hrozne ponižovať,“ myslí si Liao I-wu.

Súčasnú Čínu nazýva Liao I-wu „diktatúrou mocných“. „Diktatúra Číny je čím ďalej tým horšia. Od masakry na Námestí nebeského pokoja v roku 1989 je deň odo dňa silnejšia a prísnejšia,“ konštatoval spisovateľ, ktorý strávil niekoľko rokov v tamojšom väzení a od roku 2011 žije v exile v Nemecku. Do Prahy prišiel v rámci festivalu Svet knihy.

„To, akým spôsobom sa prezident skláňa pred diktátorskými režimami, je hanba celej Českej republiky a jej občanov, hovorí spisovateľ, ktorý sa čuduje, že Zeman môže vládnuť v krajine, kde došlo k sametovej revolúcii.

ČT24 cituje aj českého sinológa Štěpána Pavlíka, ktorý hodnotí aj obchodný aspekt Zemanovej návštevy. „Pokiaľ ide o prínos prezidentovej návštevy pre tuzemsko, je dôležité si uvedomiť, že Česká republika nie je zasa (pre Čínu) taký dôležitý obchodným partner, podotkol Pavlík. "Pri vhodnej príležitosti to čínska strana vhodne využije, a pri vhodnej príležitosti potom na to zabudne,“ myslí si sinológ.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Miloš Zeman #diktatúra #čínsky disident #Liao I-wu