Trumpovi ľudia často komunikovali s Rusmi pred prezidentskými voľbami

Členovia tímu amerického prezidenta Donalda Trumpa pred vlaňajšími voľbami najmenej osemnásťkrát komunikovali s ruskými predstaviteľmi či ľuďmi napojenými na Kremeľ. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na súčasného aj bývalého amerického činiteľa.

18.05.2017 12:44
Michael Flynn Foto: ,
Odvolaný bezpečnostný poradca Michael Flynn.
debata (34)

Doteraz verejne neznáme telefonické a e-mailové rozhovory medzi Trumpovými poradcami a osobami spojenými s prezidentom Vladimirom Putinom v rámci vyšetrovania údajného ruského vplyvu na americké voľby skúma Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa zdrojov Reuters sa najmenej 18 rozhovorov odohralo v čase od vlaňajšieho apríla do novembrových prezidentských volieb. Biely dom sa k tejto záležitosti zatiaľ nevyjadril. V šiestich prípadoch išlo o telefonáty medzi Trumpovými poradcami, vrátane odvolaného hlavného bezpečnostného poradcu Michaela Flynna a ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom.

Flynn pokračoval v konverzáciách s Rusmi aj po voľbách

Flynn v konverzáciách pokračoval aj po voľbách, keď sa snažil zabezpečiť priamu komunikačnú linku medzi Trumpom a Putinom, ktorá by obišla bezpečnostné pravidlá považované Trumpovými ľuďmi za prekážku pre vtedy zamýšľané zlepšenie vzájomných vzťahov. Flynn krátko po nástupe do funkcie Trumpovho hlavného bezpečnostného poradcu rezignoval, oficiálne kvôli tomu, že neinformoval vedenie Bieleho domu o svojej schôdzke s Kisljakom.

Jedným z ďalších ľudí, s ktorými bol niektorý z Trumpových poradcov v kontakte, bol ukrajinský oligarcha blízky Putinovi Viktor Medvedčuk, ktorý akýkoľvek rozhovor s volebným tímom súčasného prezidenta odmieta.

Údajným vplyvom Kremľa na voľby v USA, ktoré sa podľa amerických tajných služieb snažilo Rusko ovplyvniť v Trumpov prospech, sa teraz zaoberá FBI a výbory Kongresu. Potom, čo prezident minulý týždeň odvolal šéfa FBI Jamesa Comeyho, začali jeho oponenti hovoriť o snahe ovplyvniť vyšetrovanie tejto kauzy. Ministerstvo spravodlivosti v stredu vymenovalo do úlohy nezávislého vyšetrovateľa predchádzajúceho riaditeľa FBI Roberta Muellera.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump