Britskí konzervatívci predstavili volebný program, sľúbili vládu pre všetkých

Britská vládna Konzervatívna strana vo štvrtok zverejnila svoj program pre predčasné júnové voľby. Sľubuje v ňom okrem iného reformu rastúcich výdavkov na sociálnu starostlivosť, viac peňazí na zdravotníctvo a školstvo, výstavbu nových domov a zablokovanie prisťahovalectva.

18.05.2017 14:29
Theresa May Foto: ,
Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej predstavila volebný program.
debata

Konzervatívci, ktorí sa zaviazali, že budú vládou pre všetkých, v prieskumoch verejnej mienky jasne vedú.

Dokument, ktorý premiérka Theresa Mayová predstavila v anglickom meste Halifax, okrem iného opakuje, že žiadna dohoda o pripravovanom odchode krajiny z Európskej únie je lepšia ako nesprávna dohoda.

„Nie je pochyb o tom, že hlavná výzva bude vyjednať čo najlepšiu dohodu pre Britániu,“ uviedla premiérka. „Ak neuspejeme, dôsledky pre Britániu a ekonomickú bezpečnosť obyčajných pracujúcich ľudí budú hrozné,“ dodala. Predčasné voľby naplánované na 8. júna Mayová presadila práve s argumentom, že vláda potrebuje čo najsilnejšiu pozíciu v rokovaniach o brexite.

Mayová uviedla, že strana má päť priorít: silnú ekonomiku, vysporiadanie sa s následkami brexitu a rozdelením spoločnosti. Chce tiež čeliť starnutiu obyvateľstva a efektívne využívať moderné technológie. Dodala, že budúca „mainstreamová“ vláda bude pracovať pre všetkých, nielen pre elity.

Program tiež obsahuje sľub, že konzervatívci nezvýšia daň z pridanej hodnoty a že v Škótsku sa ​​neuskutoční referendum o nezávislosti, kým krajina nevystúpi z únie. Podniky budú podľa programu platiť do štátnej kasy viac za prijímanie zahraničných pracovníkov z krajín mimo EÚ. Ti budú viac prispievať do systému štátnej zdravotnej starostlivosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Konzervatívna strana #Theresa Mayová