Uväzneného žurnalistu v Turecku Denisa Yücela navštívil nemecký generálny konzul

Uväzneného spravodajcu nemeckého periodika Die Welt Denisa Yücela navštívil dnes po druhý raz za mrežami nemecký generálny konzul v Istanbule Georg Birgelen.

18.05.2017 21:08
Deniz Yücel
Deniz Yücel.
debata

So žurnalistom strávil podľa informácií generálneho konzulátu viac ako hodinu a dlhšie sa s ním rozprával, pričom získal poznatky o podmienkach, v ktorých novinár aktuálne žije, ako aj o jeho zdravotnom stave.

Birgelen navštívil spravodajcu s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom vo väznici Silivri západne od Istanbulu už začiatkom apríla.

Na Yücela uvalili po zadržaní a dvojtýždónvom pobyte v policajnej cele vyšetrovaciu väzbu 27. februára, a to pre podozrenie, že sa dopustil vyvolávania štvavých nálad a propagandy v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich a hnutia kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého tureckí činitelia vinia zo zosnovania zmareného pokusu o štátny prevrat v júli 2016.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí privítalo povolenie na návštevu uväzneného, u ktorého boli opakovane už aj jeho rodinní príslušníci, avšak znova vyzvalo i na jeho prepustenie na slobodu.

Prekladateľke Mesale Toluovej Čorluovej (33), ktorú pre podozrenie z teroristických aktivít zadržali 30. apríla a uväznili 5. mája, sa zatiaľ konzulárnej pomoci nedostalo napriek žiadostiam z Berlína. Toluová Čorluová pritom nemá dvojaké, ale výlučne nemecké občianstvo. V uplynulých dňoch však mal možnosť navštíviť ju v ženskej väznici jej otec, ktorý s ňou strávil necelých 45 minút a doniesol jej i 2,5-ročného synčeka, ktorý teraz môže zostať pri mame.

debata chyba
Viac na túto tému: #Deniz Yücel