Český prezident Zeman si v TV vychutnal kritiku 'chaotov' Babiša a Sobotku

Za "chaotov" označil dnes večer v pravidelnej relácii v TV Barrandov prezident ČR Miloš Zeman tak predsedu českej vlády Bohuslava Sobotku, ako aj vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša.

18.05.2017 22:52
debata (8)

Oboch skritizoval za zmeny ich postojov, pričom avizoval, že premiérovi mieni vytknúť nezodpovedný postup. Na adresu ministra financií zasa kriticky povedal, že odstúpil z pôvodného postoja, ktorý zaznel i na parlamentnej pôde a v zmysle ktorého nebol ochotný rezignovať.

Zeman však smerom k lídrovi hnutia ANO nebol iba kritický, keď povedal: „Musíme objektívne uznať, že sa Andrejovi Babišovi podarilo stabilizovať rozpočet, po mnohých rokoch dosiahnuť prebytok,“ vyhlásil prezident. Zeman súčasne varoval, že by dôsledkom výmeny ministra financií mohol byť aj nekvalitne pripravený rozpočet, ktorý by mal negatívny vplyv na ekonomiku, vyplýva z informácií internetového servera info.cz. Český prezident podľa vlastných slov zašle premiérovi list, v ktorom mu okrem iného vytkne, že problémy s nomináciou nového kandidáta sú úplne nezodpovedné z hľadiska krajiny a prípravy štátneho rozpočtu.

Sobotka dnes už skôr vyzval hlavu štátu, aby neodkladne konala v zmysle ústavy, pričom pripomenul, že na Pražskom hrade je tak návrh na odvolanie Babiša z funkcie ministra financií, ako aj návrh na vymenovanie jeho nástupcu Ivana Pilného. Súčasne nepriamo pohrozil, že návrh kompetenčnej žaloby, ktorú konzultoval s právnikmi už v uplynulých dňoch, je hotový.

Babiš, ktorý avizoval, že sa obráti na prezidenta s prosbou, aby vyhovel návrhu na jeho odvolanie a prispel tak k ukončeniu súčasnej vládnej krízy, medzičasom požiadal o prijatie na Pražskom hrade, ktoré by sa podľa informácií českých médií odvolávajúcich sa na hovorcu hlavy štátu Jiřího Ovčáčka malo uskutočniť v nasledujúcich dňoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka