Nižšie penzie, vyššie dane. V Grécku schválili reformy požadované veriteľmi

Grécki zákonodarcovia vo štvrtok odsúhlasili zníženie penzií, zvýšenie daní a reformy, ktoré od zadlžených Atén žiadajú zahraniční veritelia ako podmienku pre uvoľnenie ďalších peňazí zo záchranného programu. Schvaľovanie balíka reforiem a úspor sprevádzali demonštrácie, informovala agentúra Reuters.

19.05.2017 05:10
debata (19)

Zákony podporilo všetkých 153 poslancov ľavicovej koalície. Všetci prítomní opoziční zákonodarcovia v 300-člennom parlamente opatrenia odmietli.

Gréky premiér Alexis Tsipras gestikuluje pred... Foto: Reuters, Alkis Konstantinidis
Alexis Tsipras, Grécko Gréky premiér Alexis Tsipras gestikuluje pred poslancami počas prijímania balíku reformných opatrení, ktoré požadujú medzinárodní veritelia Grécka.

Parlament prijal reformy štyri dni pred zasadnutím ministrov financií eurozóny v Bruseli. Ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa dúfa, že schválenie opatrení presvedčí veriteľov, aby uvoľnili ďalších 7,5 miliardy eur zo záchranného úveru a odsúhlasili krajine ďalšie oddĺženie.

V Aténach medzitým pokračovali demonštrácie proti úsporným opatreniam. V centre mesta sa vo štvrtok zhromaždilo asi 15 000 ľudí. Pokojný protest narušila skupina výtržníkov, ktorí napadli políciu fľašami so zápalnou zmesou.

Grécko sa už sedem rokov zápasí s hlbokou ekonomickou krízou. Tsipras sa dostal k moci v roku 2015 vďaka sľubom, že úsporné programy zruší. Keď sa ale ukázalo, že Grécko nedokáže bez medzinárodnej pomoci dlhy splácať, prudké zvyšovanie daní a znižovanie platov aj dôchodkov pokračovalo.

Financie štátu sa v režime záchranných opatrení a prísneho dohľadu zlepšili, ale úsporné opatrenia viedli k prehĺbeniu chudoby obyvateľstva a k silným protestom organizovaným komunistami a ľavicovými odbormi.

Od vypuknutia dlhovej krízy v roku 2010 sa grécka ekonomika prepadla už asi o štvrtinu. Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a v rámci dvoch záchranných programov dostalo od Európskej únie a MMF celkovo 240 miliárd eur. Aténam to ale – na rozdiel od ostatných krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou – nepomohlo k zotaveniu sa z krízy. Predvlani preto Grécko pristúpilo na dohodu o treťom záchrannom programe v sume 86 miliárd eur.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko