Trump uvalil sankcie na členov venezuelského najvyššieho súdu. Chce tak podporiť ľud

K takémuto kroku pristúpila administratíva prezidenta Donalda Trumpa po tom, ako venezuelský najvyšší súd obmedzil v marci právomoci opozíciou ovládaného parlamentu, v dôsledku čoho došlo v krajine ku krvavým protestom.

19.05.2017 07:34
debata (3)

Ministerstvo financií USA oznámilo, že sa rozhodlo zmraziť aktíva ôsmim vládnym činiteľom pracujúcim na venezuelskom najvyššom súde, aby tak venezuelský ľud podporilo „v jeho úsilí o ochranu a zlepšenie demokratického vedenia“ krajiny.

S týmito sankcionovanými osobami zároveň nemôže obchodovať nikto zo Spojených štátov, uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva agentúra DPA.

Najnovšie sankcie sú v poradí už druhými, ktoré na vysokopostavených venezuelských činiteľov uvalila Trumpova administratíva. Tie prvé, o ktorých americká vláda rozhodla ešte vo februári, sa týkali venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissu a s ním spriazneného podnikateľa Samarka Lópeza Bella.

Venezuelský najvyšší súd zbavil ešte koncom marca Národné zhromaždenie legislatívnych právomocí, ktoré dočasne prevzal. Poslancov parlamentu pritom obvinil zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označil za neplatné.

Po medzinárodnej kritike však nakoniec súd svoje uznesenie stiahol. Ani to už ale nestačilo na zastavenie vlny protivládnych protestov, ktoré si od apríla vyžiadali v tejto latinskoamerickej krajine už vyše 40 obetí na životoch.

Venezuelská politická kríza sa v ostatných mesiacoch vystupňovala spolu s hospodárskou krízou, ktorú sprevádza nedostatok potravín a liekov v krajine.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Najvyšší súd #Venezuela #Donald Trump