Svet sa chystá na Trumpa

Prenasledovaný škandálmi sa americký prezident Donald Trump pripravuje na prvú zahraničnú cestu. A svet nervózne čaká, ako to dopadne.

19.05.2017 13:00
debata (23)

V piatok Trump odlieta na Blízky východ. Navštívi Saudskú Arábiu, potom Izrael. V Európe má 24. mája naplánované stretnutie vo Vatikáne s pápežom Františkom. Ďalšou jeho zástavku bude Brusel, kde sa koná na budúci štvrtok summit NATO. Potom sa Trump presunie na Sicíliu na schôdzku krajín G7, teda siedmich hospodársky najrozvinutejších štátov.

Americký prezident Donald Trump v piatok... Foto: Reuters, Yuri Gripas
trump Americký prezident Donald Trump v piatok odchádza na svoju prvú zahraničnú politickú návštevu.

"Zahraniční lídri sa musia pripraviť na Trumpovu nevyspytateľnosť a na to, že sa dlho nedokáže sústrediť,“ uviedol pre Pravdu James Goldgeier, dekan Fakulty medzinárodnej služby na Americkej univerzite vo Washingtone. "Najväčším problémom je, že aj keď sa zdá, že sa prezident k niečomu zaviaže, nemá žiadny problém zmeniť názor,“ pripomenul odborník na zahraničnú politiku.

"Trump je taký nevyspytateľný, že si naozaj myslím, že v Bielom dome sa s Rusmi podelil o tajné informácie,“ reagoval pre Pravdu Kurk Dorsey, expert na medzinárodné vzťahy z Newhampshirskej univerzity.

Problémy prezidenta

  • Americké ministerstvo spravodlivosti poverilo bývalého riaditeľa FBI Roberta Muellera, aby viedol špeciálne vyšetrovanie o možnej spolupráci ľudí z predvolebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa s Ruskom.
  • Šéf Bieleho domu na sociálnej ne sieti Twitter napísal, že ide o najväčšiu honbu na čarodejnice v americkej politickej histórii.
  • Kremeľ tento krok odmietol komentovať, viacerí ruskí poslanci však vyhlásili, že ide o nátlak na Trumpa.
  • Podľa agentúry Reuters mali ľudia z Trumpovej kampane za posledných sedem mesiacov volebného súboja najmenej 18 kontaktov s ruskými predstaviteľmi, o ktorých neinformovali.

Odborník poukazuje na jeden z posledných Trumpových škandálov. Podľa denníka Washington Post minulý týždeň prezident na schôdzke v Oválnej pracovni s ruským ministrom Sergejom Lavrovom prezradil prísne tajné informácie. Biely dom tvrdí, že k tomu nedošlo. Denník Wall Street Journal napísal, že to, čo Trump povedal Rusom, pochádzalo z kľúčového izraelského spravodajského zdroja, ktorý sleduje hrozby teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Koľko škody Trump narobil? Verejne Izrael hovorí o dobrej pokračujúcej spolupráci s tajnými službami USA. Ale incident opäť vyvolal debatu, čo sa dá od Trumpa očakávať.

"Je to prezident, ktorý skutočne útočí na myšlienku, že americká zahraničná politika by mala byť predvídateľná. V tomto zmysle očakávam, že počas zahraničnej cesty bude pokračovať v rečiach o tom, že dokáže všetko vyriešiť. Ale inak naozaj netuším, čo bude v skutočnosti na stretnutiach robiť,“ vyhlásil Dorsey.

Zdá sa, že zahraničné lídri sa snažia aspoň nejakým spôsobom Trumpa uspokojiť. Je jasné, že súčasný americký prezident nemá rád kritiku a podľa všetkého je zbytočné sa s ním púšťať do nejakej zložitejšej debaty o medzinárodných vzťahoch. Podľa amerických médií by v Saudskej Arábii mal oznámiť kontrakt na dodávku zbraní , ktorý môže mať v najbližších desiatich rokoch hodnotu až 350 miliárd dolárov.

Saudská Arábia sa zároveň snaží, aby uspokojila Trumove ambície. V púštnom kráľovstve pre neho nachystala summit arabských a moslimských krajín.

Rijád by sa však asi v prvom rade mal poučiť z príprav na schôdzku NATO v Bruseli. Podľa magazínu Foreign Policy musí byť stretnutie v prvom rade krátke a jasné. Lídri krajín by preto mali hovoriť najviac štyri minúty "Je to svojím spôsobom smiešne, ako sa pripravujú na Trumpa. Je to ako chystať sa na to, čo budete robiť s dieťaťom, ktoré neudrží pozornosť a menia sa mu nálady, nič nevie o NATO ani o politických veciach, nič nevie o ničom,“ vyhlásil pre Foreign Policy zdroj oboznámený s prípravami na summit, ktorý si neželal byť menovaný.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zahraničná cesta #Donald Trump