Obraz amerického maliara Basquiata predali za rekordných 100 miliónov eur

Za rekordnú sumu 110,5 milióna dolárov (takmer 100 miliónov eur) sa vo štvrtok v New Yorku predal obraz zosnulého umelca Jeana-Michela Basquiata s názvom Untitled (Bez názvu) z roku 1982.

19.05.2017 14:36
Jean-Michel Basquiat Foto:
Dielo amerického umelca Jeana-Michela Basquiata "Untitled" predali az 110,5 milióna dolárov.
debata (2)

Je to najvyššia suma dosiahnutá na dražbe za dielo amerického umelca, informoval v noci nadnes aukčný dom Sotheby's.

Na aukcii vydražili päť obrazov rodáka z Brooklynu za celkom 129,3 milióna dolárov. Obraz Untitled kúpil japonský podnikateľ Jusaku Maezawa, ktorý ho chce vystaviť v múzeu v rodnom meste Čiba. Ešte predtým ho však zapožičia inštitúciám po celom svete.

Do štvrtkovej aukcie bol obraz považovaný prakticky za neznámy, pretože od roku 1984 sa nachádzal v súkromnej zbierke. Jeho vtedajší majiteľ ho kúpil za 19 000 dolárov. Verejnosti bol predstavený len pred niekoľkými týždňami.

Basquiat, syn Haiťanky a Portoričana, je zaraďovaný medzi najdôležitejších amerických umelcov uplynulých desaťročí. Zomrel v roku 1988 po krátkej, ale úspešnej kariére vo veku 27 rokov na predávkovanie heroínom.

Untitled je podľa denníka New York Times (NYT) prvé umelecké dielo, ktoré vzniklo po roku 1980 a predalo sa za viac ako 100 miliónov dolárov v aukcii. Pôvodne sa pritom počítalo, že majiteľa zmení za okolo 60 miliónov dolárov (54 miliónov eur).

„Teraz je v rovnakej lige s Francisom Baconom a Pablom Picassom,“ citoval NYT Jeffreyho Deitcha, obchodníka s umením a experta na Basquiatovu tvorbu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #Jean-Michel Basquiat