Rusko a Sýria odsúdili americký nálet na vládne milície v Sýrii

USA podľa Moskvy náletom medzinárodnej koalície na jednotky bojujúce na strane sýrskej vlády porušili suverenitu Sýrie.

19.05.2017 14:46
debata (120)

Uviedol to v Ženeve námestník ruského ministra zahraničia Gennadij Gatilov. Moskva tvrdí, že pri nálete zomreli aj civilisti, podľa iných zdrojov išlo o príslušníkov milícií či vojakov.

Koalícia vo štvrtok bombardovala konvoj pri jordánskych hraniciach, ktorý podľa nej ohrozil základňu koaličných jednotiek.

Na mierových rokovaniach v Ženeve nálet odsúdil... Foto: Reuters, Fabrice Coffrini
Bašár Džaafarí Na mierových rokovaniach v Ženeve nálet odsúdil aj sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí (v strede), ktorý o ňom hovoril so splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. "Diskutovali sme o tom masakri, ktorý spáchal americký agresor v našej krajine," uviedol Džaafarí.

Porušenie sýrskej suverenity

„Každá vojenská akcia zhoršuje situáciu v Sýrii a ohrozuje politický proces, najmä keď je vedená proti sýrskej armáde,“ citovala agentúra Ria Novosti Gatilova. Námestník ruského ministra dodal, že takáto akcia je „absolútne neprijateľná a predstavuje porušenie suverenity Sýrie“.

Nálet na mierových rokovaniach v Ženeve odsúdil aj sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, ktorý o ňom hovoril so splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. „Diskutovali sme o tom masakri, ktorý spáchal americký agresor v našej krajine,“ uviedol Džaafarí.

„Dôležité je, že sa chceme zamerať na boj s terorizmom, reprezentovaný ozbrojenými skupinami, aj na štátne a vládne terorizmus voči našej krajine. Ten zahŕňa americkú, francúzsku i britskú agresiu,“ povedal tiež Džaafarí.

Obrana vojenskej základne, konvoj nereagoval na výstrahy

Americké letectvo bombardovalo konvoj milícií podporovaných sýrskou vládou vo štvrtok na juhu krajiny pri hraniciach s Irakom a Jordánskom. Podľa nemenovaného amerického činiteľa, ktorého citovala agentúra Reuters, išlo o obranu, pretože konvoj ohrozoval vojenskú základňu Tanf, v ktorej operujú jednotky USA a Británie.

„Konvoj nereagoval na početné varovania, aby sa nepribližoval k základni,“ uviedol vo štvrtok vo Washingtone činiteľ amerického ministerstva obrany.

Z doterajších informácií nie je zatiaľ jasné, ktoré jednotky presne v konvoji boli. Išlo ale o prívržencov sýrskeho režimu. V oblasti základne operujú okrem iného iránske šiitské jednotky, ktoré v sýrskej vojne podporujú prezidenta Assada.

Podľa SOHR osem obetí

Podľa webu televízie Al-Arabíja náletu predchádzalo varovanie Rusom, ktorí bojujú na strane sýrskeho režimu.

O úmrtí civilistov hovorí len ruská strana. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že nálet zničil niekoľko vozidiel a zabil osem príslušníkov milícií. Tiež sýrska štátna televízia priniesla informáciu od sýrskeho vojenského činiteľa, podľa ktorého koaličný nálet pri hraniciach s Jordánskom zabil niekoľko vojakov a spôsobil materiálne škody.

Sýrska vláda sa snaží ovládnuť oblasť pri hraniciach s Irakom, ktorú majú zatiaľ pod kontrolou povstalci podporovaní medzinárodnou koalíciou na čele s USA. Sýrska armáda tak chce dostať pod kontrolu okrem iného strategickú ceste z Damašku do Bagdadu, uviedla televízia Al-Džazíra.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #nálet