Zeman nemá voči Pilnému výhrady, za ministra financií ho vymenuje budúci týždeň

Vymenovaniu Pilného za českého ministra financií by malo predchádzať odvolanie predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z tejto pozície, ktoré premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhol prezidentovi Milošovi Zemanovi 5. mája. Hrad pôvodne avizoval, že sa vyjadrí budúci týždeň. Zeman sa chce stretnúť s Babišom aj Pilným

19.05.2017 14:56
Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman nemá výhrady voči Ivanovi Pilnému, ktorý sa stane novým ministrom financií.
debata (6)

Babiš, ktorého odvolanie Sobotka zdôvodňuje podozreniami z obchádzania daní či ovplyvňovania médií, podľa ct24.cz už počíta s vlastným odchodom z úradu. V stredu avizoval, že pri prípadnej schôdzke prezidenta vyzve, nech ho odvolá. Sám odísť odmieta, pretože s dôvodmi svojho konca nesúhlasí.

Premiér Sobotka prijal návrh na vymenovanie predsedu snemovne hospodárskeho výboru Pilného za ministra financií v stredu. "Prebrali sme charakter práce ministra financií a priority, ktoré bude musieť zvládnuť. Je to nezávislý a nestranný chod finančnej správy nato, aby bolo možné vyšetriť všetky podozrenia, ktorá boli aj pri návrhu na odvolanie súčasného ministra financií. Ďalšou prioritou je rýchla príprava štátneho rozpočtu, " oznámil po stredajšej schôdzke s Pilným premiér Sobotka.

Ten predtým odmietol dva návrhy hnutia ANO, podľa ktorých mali byť Babišovými nástupcovi na čele ministerstva doterajšia námestníčka Alena Schillerová alebo minister životného prostredia Richard Brabec (ANO). Vyčítal im príliš úzke prepojenie na Babiša alebo jeho niekdajšiemu holdingu Agrofert. Brabec by sa mal namiesto Babiša stať podpredsedom vlády.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Bohuslav Sobotka #Ivan Pilný