NYT: Trump povedal Rusom, že vyhadzovom šialenca Comeyho uvoľnil tlaky

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň v rozhovore s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom nazval práve prepusteného šéfa FBI Jamesa Comeyho šialencom. Napísal to denník The New York Times s odvolaním sa na osoby oboznámené so zápisom rozhovoru.

19.05.2017 22:14 , aktualizované: 20.05.2017 08:55
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (34)

Prezident vraj povedal, že čelil kvôli Rusku veľkému tlaku, ktorý Comeyho odchodom zmizol. Trump hovoril s Lavrovom a ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakem v stredu, Comeyho prepustil deň predtým.

„Práve som vyhodil šéfa FBI. Bol to blázon, naozaj šialenec. Kvôli Rusku som čelil veľkému tlaku, to je teraz preč,“ citoval americký denník zo zápisu, ktorý mu tlmočil nemenovaný úradník Bieleho domu.

Informácie amerického denníka prichádzajú v čase, keď Kongres a FBI skúmajú obvinenia, že Rusko ovplyvňovalo minuloročné americké prezidentské voľby v Trumpov prospech a udržiavalo s jeho tímom kontakty. Prezident akýkoľvek vplyv Moskvy odmieta, vyšetrovanie označuje za „zábavky“ a odmieta aj tvrdenie, že Comeyho ako šéfa FBI vyhodil práve preto, že vyšetrovanie vplyvu Ruska riadil a mienil rozšíriť.

Newyorský denník zdroj svojej informácie neuviedol. Napísal len, že dokument, z ktorého cituje, obsahuje poznámky zaznamenané v Oválnej pracovni Bieleho domu, kde Trump ruskú delegáciu prijal. Ako oficiálny záznam rozhovoru potom koloval medzi úradníkmi a jeden z nich ho novinárom listu prečítal.

Denník The Washington Post priniesol informáciu, že vyšetrovatelia kauzy ruského zasahovania a prípadnej spolupráce Trumpovho volebného tímu s Moskvou sa zaujímajú o úradníka Bieleho domu, ktorý je blízky Trumpovi. Meno vyšetrovanej osoby list neuviedol. S odvolaním sa na osoby oboznámené s pomermi v Bielom dome napísal, že prešetrovanie „sa už dostáva do najvyšších vládnych kruhov“.

Na správy oboch amerických listov stručne reagoval Biely dom, ktorý Comeyho obvinil z politikárčenia. Bývalý šéf FBI tým vraj poškodzuje spoločné diplomatické kroky s Moskvou.

Comey súhlasil, že bude vypovedať pred senátnym výborom

Bývalý šéf amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey súhlasil, že bude verejne svedčiť pred Zvláštnym senátnym výborom pre tajné služby (SSCI). Termín vypočúvania však ešte nie je stanovený, oznámil v piatok predseda SSCI Richard Burr, informuje agentúra DPA.

Comeyho začiatkom tohto mesiaca nečakane prepustil prezident Spojených štátov Donald Trump. Comey dohliadal na vyšetrovanie údajných hackerských útokov Ruska na e-mailové schránky Demokratickej strany, ako aj na ďalšie operácie tajných služieb týkajúce sa minuloročných amerických prezidentských volieb.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Donald Trump #James Comey