USA a Saudská Arábia sa dohodli na zbrojnom obchode za 110 miliárd dolárov

Spojené štáty a Saudská Arábia sa dohodli na zbrojnom obchode v celkovej hodnote približne 110 miliárd dolárov (98,4 miliardy eur). Príslušné memorandum má byť podpísané počas prebiehajúcej návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Rijáde.

20.05.2017 09:30 , aktualizované: 18:00
melania trump, donald trump, saudská arábia, Foto: ,
Washington plánuje dodať Rijádu obrannú techniku a služby s cieľom podporiť dlhodobú bezpečnosť Saudskej Arábie a celého regiónu Perzského zálivu.
debata (100)

Uviedol to nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu, na ktorého sa odvolávajú novinári sprevádzajúci Trumpa na prvej zahraničnej ceste od jeho januárového nástupu do funkcie. Podľa jeho slov sa očakáva, že na podpisovom akte sa okrem Trumpa aj minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson.

Washington plánuje dodať Rijádu obrannú techniku a služby s cieľom podporiť dlhodobú bezpečnosť Saudskej Arábie a celého regiónu Perzského zálivu, ktorý čelí hrozbám zo strany Iránu, uviedol citovaný americký predstaviteľ.

Trumpa privítal dnes v Rijáde saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý mu udelil najvyššie vyznamenanie krajiny za úsilie ďalej prehlbovať bilaterálne vzťahy. Amerického prezidenta na zahraničnej ceste sprevádza jeho manželka Melania, ako aj dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom v úlohe prezidentských poradcov.

Trump začal svoju prvú zahraničnú cestu v Saudskej Arábii

Prezident USA Trump pricestoval do Saudskej Arábie, kde začína svoju prvú zahraničnú cestu od januárového nástupu do funkcie. Prezidentské lietadlo Air Force One pristálo v metropole Rijád po nočnom lete z Washingtonu. Po privítaní kráľom Salmánom na letisku sa obaja odoberú na rozhovory, Trump má neskôr na programe stretnutie aj s ďalšími predstaviteľmi krajiny.

Počas návštevy by podľa správ mali obe krajiny uzavrieť rozsiahlu zbrojnú dohodu. Okrem toho sa očakáva ohlásenie ešte užšej spolupráce v bezpečnostnej oblasti, ako aj spoločný postup proti úhlavnému nepriateľovi Saudskej Arábie, Iránu.

Trump je vôbec prvým americkým prezidentom, ktorý si pre prvú návštevu v zahraničí po nástupe do úradu zvolil niektorú z prevažne moslimských krajín. Zámerom je podľa agentúry AP okrem iného preukázať rešpekt regiónu po mesiacoch tvrdej protimoslimskej rétoriky z predvolebnej kampane.

Trump počas deväťdňovej zahraničnej cesty, zatienenej domácimi problémami v USA, navštívi s manželkou Melaniou aj Izrael, absolvuje audienciu u pápeža Františka vo Vatikáne a zúčastní sa na summite NATO v Bruseli a na schôdzke lídrov skupiny G7 na talianskej Sicílii.

Terajšia cesta Trumpa je pre spojencov USA dôležitým momentom na posúdenie, nakoľko je šéf Bieleho domu, ktorý viedol predvolebnú kampaň s heslom „Amerika na prvom mieste“, oddaný desaťročia trvajúcim partnerstvám.

„Prezident Trump dobre vie, že Amerika ako prvá neznamená Amerika sama,“ povedal Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť H.R. McMaster. „Uprednostňovanie amerických záujmov znamená posilňovanie spojenectiev a partnerstiev, ktoré nám pomáhajú rozšíriť náš vplyv a zvýšiť bezpečnosť Američanov,“ zdôraznil.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Donald Trump