Poľská polícia rieši aféru s násilnou smrťou muža pri výsluchu

Ďalšie spory medzi poľskou vládou a opozíciou vyvolala aféra, ktorú v týchto dňoch rieši poľská polícia.

22.05.2017 15:16
debata (1)

Šéfa policajného zboru vo Vroclave odvolali po tom, čo sa na verejnosť dostal prípad mladého muža, ktorý zomrel násilnou smrťou v čase výsluchu. Opoziční politici požadujú zriadenie osobitnej parlamentnej vyšetrovacej komisie a volajú po odstúpení ministra vnútra. Podľa ministra išlo len o zlyhanie policajtov.

Televízia TVN priniesla minulý týždeň reportáž o smrti dvadsaťpäťročného Igora Stachowského. Mladíka zadržali presne pred rokom policajti v centre Vroclavu, pretože bol podľa reportérov podobný istému hľadanému človeku.

Opakované násilie a bitky

Stachowski bol podľa všetkého pod vplyvom nešpecifikovanej návykovej látky a zadržaniu sa bránil, policajti preto použili elektrický paralyzér. V reportáži je okrem iného vidieť, ako bezmocný spútaný mladík leží na zemi na toalete policajnej stanice a muži zákona na ňom opakovane používajú spomínanú zbraň.

Podľa televízie ho bili, hoci bol v zjavne zlom fyzickom stave.

Minister vnútra Mariusz Błaszczak reagoval na reportáž odvolaním riaditeľa polície vo Vroclavi a jeho námestníka. O miesto prišiel aj policajt, ​​ktorý používal proti Stachowskému paralyzér. Vedenie poľskej polície sa za čin verejne ospravedlnilo.

Výsledok čistiek

Podľa poľskej opozície však prípad ukazuje na rastúce používanie neprimeranej sily zo strany policajtov, ktoré vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) toleruje.

„Je to dôkaz faktu, že poľská prokuratúra po čistkách uskutočnených ministrom (spravodlivosti Zbigniewom) Ziobrom, po straníckom obsadení a po celkovom prevzatí úradu jednoducho nefunguje,“ povedala poslankyňa opozičnej strany Moderné Kamila Gasiuková-Pihowiczová s odkazom na obsadenie ministerstva spravodlivosti aj generálnej prokuratúry podľa straníckeho kľúča.

Zákonodarcovia najsilnejšej opozičnej formácie Občianska platforma (PO) dali podnet k vzniku osobitnej parlamentnej komisie, ktorá má prípad a možno ďalšie policajné previnenia vyšetriť.

Zlé svetlo na kvalitný zbor

Politici PiS tvrdia, že išlo o ojedinelé pochybenie policajtov a že medializácia prípadu vrhá zlé svetlo na inak kvalitne pracujúci policajný zbor.

PiS podľa opozície dlhodobo posilňuje právomoci polície a tajných služieb a snaží sa dostať obyvateľov pod prísnejšiu kontrolu bezpečnostných zložiek.

Parlament ovládaný konzervatívcami prijal vlani okrem iného zákony rozširujúce právomoci tajných služieb v sledovaní komunikácie obyvateľov a možnosti zadržiavanie podozrivých.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #polícia #tajné služby #aféra #vypočúvanie #PiS