Stretnutie Macron - Putin bude vo Versailles 29. mája

Pôjde o prvú schôdzku oboch štátnikov. Ruský prezident má počas svojej návštevy začať v sídle francúzskych kráľov vo Versailles výstavu o ruskom cárovi Petrovi I.

22.05.2017 15:39
debata (2)

Kremeľský zdroj informoval, že program ruského prezidenta bude „viac ako bohatý“ a sotva sa obmedzí na slávnostný ceremoniál vo Versailles.

Na rozdiel od svojich súperov v prezidentských voľbách novozvolený francúzsky prezident centrista Emmanuel Macron počas predvolebnej kampane zastával voči Moskve zdržanlivejší postoj a zdôrazňoval skôr francúzske záväzky a vzťahy s Európskou úniou.

Prinajmenšom vo francúzskych médiách panuje tiež podozrenie, že Rusko bolo v pozadí hackerských útokov proti Macronovmu štábu, ktoré mali samotného Macrona poškodiť pred kľúčovým duelom s vodkyňu krajnej pravice Marine Le Penovou v druhom kole volieb.

Le Penová sa tento rok v marci stretla s Putinom v Kremli.

Obaja prezidenti spolu minulý týždeň hovorili telefonicky, a to najmä o možnej budúcej spolupráci pri riešení ukrajinskej krízy.

Francúzsko je spolu s Ruskom, Nemeckom a Ukrajinou členom takzvanej normandskej skupiny, ktorá zastrešuje diplomatické rokovania za účasti znepriatelených strán z ukrajinského Donbasu.

Ich cieľom je ukončiť trojročný konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal okolo 10-tisíc ľudských životov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Vladimir Putin #Versailles #Emmanuel Macron