Flynn požadované dokumenty o možných zásahoch Ruska do volieb USA nevydá

Bývalý poradca prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa Michael Flynn nevydá dokumenty, ktoré od neho žiada senátny výbor, ktorý vyšetruje možné ruské zásahy do amerických volieb. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej Flynn svoje rozhodnutie zdôvodnil piatym dodatkom americkej ústavy, ktorý okrem iného zaručuje právo odmietnuť svedectvo proti sebe samému.

22.05.2017 21:53
Michael Flynn Foto: ,
Michael Flynn.
debata (8)

V oficiálnom oznámení adresovanom senátnemu výboru pre dohľad nad tajnými službami, ktorý pozadie volieb objasňuje, Flynn uvádza, že stupňujúca sa nevraživosť voči jeho osobe a určenie osobitného vyšetrovateľa ministerstvom spravodlivosti vytvárajú právne nebezpečné prostredie brániace spoluprácu. Flynn sa v liste tiež obáva, že terajší kontext senátneho vyšetrovania znamená hrozbu, že každé svedectvo, ktoré zákonodarcom poskytne, môže byť použité proti nemu.

Výbor Flynna o odovzdanie všetkých dokumentov, ktoré s kauzou môžu súvisieť, požiadal oficiálne začiatkom mája. Už skôr ho však na spoluprácu neformálne vyzval, čo Flynn odmietol.

Právni experti podľa AP neočakávali, že by sa Flynn teraz rozhodol poskytnúť osobné dokumenty bez sľubu imunity. Bývalý Trumpov poradca už skôr o imunitu výmenou za spoluprácu s výborom požiadal s tým, že chce ochranu pred nespravodlivým stíhaním.

Flynn, ktorý musel post v Bielom dome opustiť po 24 dňoch pre svoje nejasné väzby na Rusko, je podozrivý, že s ruskými činiteľmi udržiaval blízke vzťahy. Zahraničné príjmy penzionovaného generála, okrem iného aj z Ruska, v súčasnosti preveruje generálny inšpekcia pri americkom ministerstve obrany.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Flynn