Bývalú juhokórejskú prezidentku postavili pred súd. Obvinenia poprela

Pak Kun-hje, ktorá je obvinená z korupcie, vydierania, zneužívania svojej funkcie a vyzradenia štátnych tajomstiev.

23.05.2017 07:54
debata (1)

Odvolanú hlavu štátu priviedli do súdnej budovy v putách a s väzenským číslom na oblečení, pričom išlo o jej prvé vystúpenie na verejnosti, odkedy ju 31. marca zatkli. V rámci úvodného pojednávania poprela všetky vznesené obvinenia.

Súd v juhokórejskom Soule otvoril proces s... Foto: Reuters, Ahn Young-joon
Pak Kun-hje Súd v juhokórejskom Soule otvoril proces s bývalou prezidentkou Pak Kun-hje (druhá zprava), ktorá je obvinená z korupcie, vydierania, zneužívania svojej funkcie a vyzradenia štátnych tajomstiev.

Tlačová agentúra Jonhap uviedla, že zdiskreditovanú exprezidentku prišlo podporiť približne 150 demonštrantov, ktorí mávali národnými vlajkami a držali plagát s nápisom „Pak je nevinná! Okamžite ju prepustite!“

Očakáva sa, že proces s Pak bude trvať niekoľko mesiacov. V prípade uznania viny jej hrozí až doživotný pobyt vo väzení.

Obžaloba tvrdí, že má „mnoho“ dôkazov o účasti Pak na trestných aktivitách. Obviňuje ju, že sa tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním.

Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí – vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý je obvinený z úplatkárstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súd #súdny proces #Južná Kórea #Soul #Pak Kun-hje #obvineia