Britské strany prerušili predvolebnú kampaň pre útok v Manchestri

Britské politické strany sa v utorok rozhodli kvôli nočnému teroristickému útoku v Manchestri prerušiť kampaň pred júnovými parlamentnými voľbami. Dohodli sa na tom konzervatívna premiérka Theresa Mayová a predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn. K dvom najväčším britským politickým stranám sa pridali aj menšie liberálni demokrati, škótski nacionalisti a Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

23.05.2017 09:01
Ariana Grande, Manchester, výbuch Foto: ,
Polícia uzavrela oblasť okolo Manchester Areny, kde počas koncertu Ariany Grande došlo k explózii.
debata (4)

„Hovoril som s premiérkou a zhodli sme sa, že všetky celoštátne akcie pred všeobecnými voľbami budú zrušené až do odvolania,“ uviedol Jeremy Corbyn. Predčasné voľby sa v krajine uskutočnia 8. júna.

Najvyšší predstavitelia hlavných britských politických strán už vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach výbuchu v manchesterskej multifunkčnej hale, ktorý britská polícia zatiaľ vyšetruje ako „teroristický incident“. Premiérka Mayová čin označila za „odpudivý teroristický útok“, Corbyn za „hrozivý incident“.

Škótska národná strana (SNP) mala v utorok zverejniť svoj predvolebný program. Akciu, na ktorej tak chcela urobiť, ale zrušila. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová, ktorá označila čin v Manchestri za „barbarský“, namiesto toho zvolala zasadnutie vládnej komisie pre mimoriadne udalosti.

Predseda liberálnych demokratov Tim Farron zrušil plánovanú predvolebné návštevu Gibraltáru, kde chcel hovoriť o odchode Británie z Európskej únie. „Je to šokujúci a hrozivý útok, ktorý cielil na deti a mladých ľudí, ktorí si chceli proste len užiť koncert,“ uviedol.

„Práve som sa zobudil a dozvedel sa hrozné správy zo srdca svojho volebného obvodu, Manchestru. V modlitbách a myšlienkach som s pozostalými. Buďte silní,“ uviedol predseda UKIP Paul Nuttall. Oznámil zároveň, že sa jeho protieurópska strana pridáva k ostatným a tiež prerušuje svoju predvolebnú kampaň.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #predvolebná kampaň #útok v Manchestri