Andor Šándor: Cieľom džihádistov je zabiť čo najviac ľudí

Terorizmus bude bežnou súčasťou každodenného života, pokiaľ sa nebudú riešiť jeho príčiny, hovorí český bezpečnostný analytik Andor Šándor v súvislosti s atentátom, ktorý sa udial v britskom Manchestri. Analytik nechcel špekulovať o tom, či si útočník vybral ako svoj cieľ mladých ľudí, ktorí sa zúčastnili na koncerte, zámerne.

23.05.2017 17:45
debata (51)
Odborník na boj proti terorizmu Andor Šándor.

Myslíte si, že došlo k podceneniu bezpečnostných opatrení?

To je ťažká otázka, Vyšetrovanie je v začiatkoch. Útok sa stal po skončení koncertu na ľudí, ktorí odchádzali. To znamená, že útočník asi nebol v tom priestore za bezpečnostnými kontrolami. Asi ťažko môžeme povedať, že zlyhali bezpečnostné opatrenia.

Výbuch sa stal mimo koncertnej sály vo verejnom priestore haly. Ako je možné, že sa tam dokázal útočník dostať aj s výbušninou?

Je to ako na letisku v odletovej hale. Je tam veľa ľudí a tiež tam nie sú bezpečnostné kontroly, tie sa asi budú zavádzať. Problém je, že bezpečnostné kontroly sa musia niekde skončiť a za prvou a poslednou kontrolou sa bude vždy vytvárať zhluk ľudí, ktorí môžu byť napadnutí.

Útok spôsobil samovražedný atentátnik. Dá sa vôbec predísť takémuto typu atentátov, ak ide o osamelých vlkov?

Pokiaľ ten človek k výrobe výbušniny kúpi komponenty voľne prístupné na trhu a pokiaľ o svojich plánoch nikde nekomunikuje, tam je prevencia takmer nulová.

Medzi obeťami sú aj deti. Vidíte zámer v tom, že si útočník vybral koncert, kde bolo veľa mladých ľudí?

Nevidel som mu do hlavy, či mal taký zámer. Treba povedať, že džihádisti majú jeden z hlavných cieľov, a to je zabiť čo najviac ľudí.

V poslednej dobe boli útoky skôr v Nemecku a vo Francúzsku. Vyhýbali sa Británii preto, že tamojšie tajnej služby boli efektívnejšie v odhaľovaní bezpečnostných hrozieb?

Nepovedal by som, že sa Británii vyhýbali, boli tam nejaké malé útoky. Nemyslím si, že Británia z hľadiska vnútropolitickej, zahraničnopoli­tickej orientácie je v rozdielnej situácii ako Nemecko alebo Francúzsko. Skôr ide o to, že útok v Británii sa teraz podaril.

V júni čakajú Britániu parlamentné voľby. Môže tento teroristický čin zvýšiť podporu strán, ktoré kladú dôraz na obmedzenie imigrácie do krajiny a zvýšiť tiež podporu pre extrémistické politické sily?

Nemyslím si, že by napríklad euroskeptická strana UKIP mala na tom nejako profitovať. Na parlamentné voľby bude mať táto udalosť minimálny vplyv.

Ide letné obdobie, keď sa konajú hudobné festivaly a rôzne hromadné kultúrne podujatia. Je každá takáto akcia potenciálnym rizikom?

Samozrejme, že môže byť potenciálnym rizikom. Ide o tzv. mäkké ciele, ktoré sú veľmi lákavé k uskutočneniu teroristického útoku. Možnosť zaistiť takéto akcie stopercentne je naozaj zložité a ťažké. Každý takýto podnik bude vždy veľmi problematický.

Vlakové a autobusové stanice sú tiež často plné ľudí. Blíži sa Európa k situácii, že aj na nich bude musieť každý cestujúci prejsť bezpečnostným rá­mom?

Nie som si istý, že každý a všade bude musieť takýmto rámom prejsť. Určite počet miest, kde sa takéto zavedú, sa môže rozšíriť, ale že by to bolo opatrenie, ktoré by sa urobilo v Česku alebo na Slovensku, si nemyslím. Záleží, ako sa bude vyvíjať situácia s teroristickými útokmi.

Má si spoločnosť zvyknúť na to, že terorizmus je už súčasťou bežného života?

Nechcel by som to stavať fatalisticky. Pokiaľ však nebudeme riešiť príčiny, tak, bohužiaľ, terorizmus bude asi súčasťou každodenného života. Teroristické útoky boli, sú a aj budú. V 70-tych a 80-tych rokoch ich bolo dokonca viac ako teraz. Akurát ich páchal niekto iný, nemali takú publicitu. Takmer každá krajina s tým mala v minulosti problém. Dnes je terorizmus absolútne globalizovaný, to znamená, že páchateľ je spoločný, je to islamistický terorizmus.

Otázky a odpovede po útoku v Manchestri

Aká je reakcia na Slovensku?
Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram britskej panovníčke Alžbete II. Tragédiu označil za zbabelý a hanebný čin. Podobne adresoval telegram premiérke Therese Mayovej predseda vlády Robert Fico, ktorý napísal, že najostrejšie odsudzuje zbabelý teroristický čin namierený proti nevinným a popierajúci všetky normy humánnosti. Otázky bezpečnosti sa Fico dotkol aj v Prahe (bol tam na Európskom jadrovom fóre). Zdôraznil, že bezpečnosť Európanov sa stala témou číslo jeden. „Dnes je nepochybné, že na mieste číslo jedna nemôže byť nezamestnanosť, sociálne otázky, nemôže byť klíma. Na prvom mieste musí byť bezpečnosť ľudí, ktorí žijú v európskom priestore,“ povedal Fico v kontexte priorít v EÚ.

Ako reagujú v zahraničí bezpečnostné zložky na masaker v Manchestri?
Zvyšujú sa bezpečnostné opatrenia v prípade plánovaných kultúrnych aj športových podujatí. Pocítia to aj slovenskí fanúšikovia kapely Depeche Mode, ktorí sa chystajú na koncert do Prahy. České ministerstvo vnútra avizovalo posilnenie bezpečnosti vo vršovickom Edene, kde aj bude hliadkovať viac policajtov. Vo Francúzsku rezort vnútra rozposlal nové pokyny organizátorom rôznych akcií a oblastným policajným riaditeľom s tým, že podčiarkol nevyhnutnosť garancie bezpečnosti občanov na všetkých miestach. Väčšia pozornosť sa venuje teroristickým hrozbám aj v USA. Usporiadatelia júnového koncertu speváckej hviezdy Britney Spearsovej v Singapure potvrdili, že vyhodnocujú možnosti vyšších bezpečnostných opatrení a v tomto smere spolupracujú s políciou. Speváčku Arianu Grande, ktorá vystúpila v Manchestri, očakávajú v septembri v Hongkongu v rámci ázijského World Expo. Polícia na všetky koncerty a iné akcie nasadí psov naučených vyhľadávať výbušniny a účastníkov preveria detektory kovov. Taiwanský Tchaj-pej, ktorý bude hostiť letnú Univerziádu, informoval, že po horore v Manchestri sprísni už aj tak vysoký stupeň bezpečnosti.

Mal už Manchester tragické skúsenosti s terorom?
Chápadlá islamského terorizmu sa mu vyhýbali pred pondelňajšou nocou. Týmto mestom, ktoré sa nachádza 260 km severovýchodne od Londýna, však otriasol veľký atentát v júni 1996. Výbuch bomby, ktorú nastražila Írska republikánska armáda (IRA), vážne poškodil centrum mesta. Zranenia utrpelo približne 200 ľudí, našťastie nikto nezomrel. Iný útok (žiaľ aj so zabitými), ale nie priamo v Manchestri, sa stal 50 km od tohto mesta pri Bradforde, zahynulo 12 osôb a 38 ďalších previezli do nemocníc s ťažkými zraneniami. Krvavý zločin bol takisto dielom IRA.

Vyberajú si teroristi za terč aj koncerty (prípadne zábavné kluby), ako to bolo v prípade Manchestru?
Áno. Nie je to ich nová zákerná stratégia. Naposledy to urobili počas tohtoročných novoročných osláv. V istanbulskom nočnom klube Reina vtedy pri atentáte spáchanom teroristickou organizáciou Islamský štát prišlo o život 39 návštevníkov. Rovnakú stopu mala streľba v júni 2016 v nočnom klube na Floride (50 mŕtvych vrátane vraha). Viac ako 90 obetí si vyžiadal masaker v parížskom hudobnom klube Bataclan v novembri 2015 (znovu útok islamistov). Vo februári 2005 sa odpáli islamista pred diskotékou v Tel Avive, pričom zabil päť ľudí. V Izraeli bol ešte strašnejší útok v júni 2001, keď pri atentáte na inú diskotéku v rovnakom meste zomrelo 21 osôb (zodpovednosť prevzalo palestínske radikálne hnutie Hamas). V júli 2003 sa dve samovrahyne odpálili na moskovskom letisku Tušino pri vchode na rockový festival (zavraždili 14 ľudí). V októbri 2002 pri útoku islamistov zo skupiny Džamáa Islamíja, napojenej na teroristickú sieť Al-Kajdá, zahynulo 202 ľudí (prevažne cudzincov).

(čtk, reuters, čap)

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok v Manchestri