Francúzsky novinár zatknutý v Turecku drží protestnú hladovku

Nezávislý francúzsky novinár Mathias Depardon, ktorého pred dvoma týždňami zatkli v Turecku, drží od nedele protestnú hladovku. Podľa agentúry AFP to uviedla medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc, ktorej o hladovke povedal novinárov obhajca.

24.05.2017 08:05
debata (1)

Depardona, ktorý v Turecku žije už päť rokov, zadržali 8. mája v meste Hasankeyf ležiacom v juhovýchodnej provincii Batman, kde pracoval pre časopis National Geographic. Následne bol prevezený do prijímacieho strediska v meste Gaziantep pri sýrskych hraniciach, ktoré spravuje riaditeľstvo pre migráciu. Tu je odvtedy zadržiavaný napriek rozhodnutiu o vyhostení, ktoré bolo vydané 11. mája.

Turecké úrady novinárovi vyčítajú, že pracuje bez novinárskeho preukazu. Jeho žiadosť o obnovenie preukazu bola neúspešná, čo môže viesť k vyhosteniu, uviedol Depardonov obhajca Erol Onderoglu. Turci však Francúza obviňujú aj z podpory Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Ankara aj západné krajiny považujú za teroristickú organizáciu. Podľa Onderoglua by toto obvinenie mohlo vyústiť až do súdneho procesu.

Francúzsky diplomatický zdroj AFP povedal, že turecké úrady doteraz na žiadnu z požiadaviek francúzskej strany spojiť sa priamo s Depardonom nereagovali.

V posledných mesiacoch sa pracovné podmienky zahraničných novinárov v Turecku zhoršujú. Podľa ochrancov slobody tlače dochádza k zatýkaniu, vyhosťovaniu a administratívnemu šikanovaniu. Minulý mesiac bol v Turecku zatknutý taliansky novinár Gabriele Del Grande, keď na sýrskych hraniciach pripravoval reportáž o utečencoch. Po dvoch týždeň zadržania bol vyhostený.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Turecko #novinár #hladovka