Pápež sa spýtal Melanie Trumpovej, čím kŕmi Donalda

Stredajšia súkromná audiencia amerického prezidenta Donalda Trumpa u pápeža Františka trvala podľa agentúry AP takmer 30 minút, americká delegácia na ňu prišla s kolónou prinajmenšom 50 áut.

24.05.2017 09:30 , aktualizované: 15:04
Pápež František, Donald Trump Foto:
Pápež František prijal Donalda Trumpa na súkromnej audiencii vo Vatikáne.
debata (22)

Trumpa na stretnutie s pápežom sprevádzali manželka Melania – oblečená v čiernom a so závojom, jeho dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom, minister zahraničných vecí Rex Tillerson a národný bezpečnostný poradca H.R. McMaster, informoval Vatikán.

Pápež František a prvá dáma USA Melania Trumpová sa pri návšteve Vatikánu rozprávali aj o kulinárskych zvykoch amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi si s americkým hosťom priateľsky potriasol rukou, a s úsmevom na tvári potom obaja zasadli k besede, ktorá má podľa vatikánskeho protokolu trvať pol hodiny až hodinu.

Stretnutie je sledované, lebo majú na veľa vecí odlišný pohľad

Rokovanie je očakávané so záujmom vzhľadom k ich pomerne ostrej verejnej výmene názorov počas minuloročnej prezidentskej kampane v USA. Obaja muži sa rozchádzajú v postojoch k problémom migrácie a ochrany životného prostredia. František ostro kritizoval zámer Bieleho domu vybudovať múr na hranici s Mexikom a zakázať vstup do USA občanom niekoľkých moslimských krajín.

Napätie vo vzájomných vzťahoch mierne poľavilo, keď Trump vymenoval za doživotného sudcu najvyššieho súdu Neila Gorsucha a za americkú veľvyslankyňu vo Vatikáne Callistu Gingrichovú, manželku bývalého predsedu Snemovne reprezentantov Newta Gingricha.

Trump pri privítaní v pápežskej rezidencii vyhlásil, že stretnutie s pápežom je pre neho veľkou cťou. Návšteva Vatikánu symbolicky uzatvára jeho cestu do stredísk troch svetových náboženstiev – moslimskej Saudskej Arábie, židovského štátu a vatikánskeho centrá rímskych katolíkov.

Trump prišiel do Apoštolského paláca s niekoľkými najbližšími členmi svojej rodiny. Manželka Melania a dcéra Ivanka sa v súlade s dlhoročnou vatikánsku tradíciou dostavili na stretnutie s pápežom v čiernom a rúškom skrývajúcim vlasy.

Pápež: Melanie, čím kŕmite Donalda…?

Pápež František a prvá dáma USA Melania Trumpová sa pri návšteve Vatikánu rozprávali o kulinárskych zvykoch amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vyplýva to z videozáznamu stretnutia, na ktorom sa pápež smeje.

„Čo mu dávate jesť…?“ spýtal sa pápež František po španielsky Melanie prostredníctvom prekladateľa, keď si s ňou po súkromnej audiencii poskytnutej Trumpovi potriasol rukou.

Podľa tlačovej agentúry DPA sa pápež pýtal konkrétnejšie, ale posledné slovo mu nie je dobre rozumieť. Mohol sa pýtať, či ho kŕmi pizzou – ale rovnako mohol povedať „potica“, čo je slovinský múčnik, ktorý má pápež rád. Pripomína orechový závin či bábovku.

Prvá dáma podľa všetkého nerozumela otázke pápeža, ale pritakala, na čo sa pápež zasmial.

Protest Greenpeace

Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam kvôli návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Vatikáne sa aktivistom z hnutia Greenpeace podarilo premietnuť na Svätopeterskom dóme nápis „Planéta Zem na prvom mieste“, informovala agentúra DPA.

Heslo je odkazom na Trumpove predvolebné heslo „Amerika na prvom mieste“, uviedla vo svojom vyhlásení talianska pobočka ekologického hnutia Greenpeace. Ochrana životného prostredia podľa neho musí byť prioritou.

Aktivistom sa podarilo napriek prísnym bezpečnostným opatreniam prísť s nákladným vozidlom až na Via della Conciliazione, ktorá vedie na Svätopeterské námestie a pomocou silných svetlometov premietnuť nápis na kupolu chrámu svätého Petra. Policajti akciu prerušili až po zhruba desiatich minútach.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Donald Trump