Palestínčania si nerobia ilúzie o Trumpovi

"Nebudeme platiť za regionálnu iniciatívu cenu v podobe riešenia palestínskej otázky," vyhlásil Ahmad Ghneim, člen Revolučnej rady FATAH, pre jeruzalemské noviny Breitbart.

24.05.2017 10:09
debata (4)

Reagoval tak na výsledky druhého dňa prvej zahraničnej návštevy prezidenta USA Donalda Trumpa v Betleheme na palestínskom autonómnom území. Nepriamo tak nielen potvrdil, že Palestínčania si nerobia ilúzie o 45. prezidentovi USA, ale aj odmietol možné pokusy Bieleho domu presadiť rozšírenú verziu mierových rozhovorov o arabské krajiny.

Smutnú realitu videl aj prezident USA Donald... Foto: Reuters, MUSSA ISSA QAWASMA
Palestína, kontrolné stanovište, limuzína, trump Smutnú realitu videl aj prezident USA Donald Trump, keď v limuzíne prechádzal na západný, palestínsky breh Jordánu do Betlehema cez izraelské kontrolné stanovište.

Aj v tomto prípade platí, že jedna vec je rétorika pred kamerami a iná je skutočnosť, proces odohrávajúci sa v zákulisí, kde aj podľa ruského šéfa diplomacie Sergeja Lavrova, sa „varí“ skutočná politika. Napokon, najnovšie to potvrdil aj Trump, keď po pondelkovom rokovaní s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v súkromnom rozhovore citovanom izraelským druhým televíznym programom síce vyhlásil, že arabskí lídri chcú mier, ale vzápätí sa posťažoval: „Izrael to odmieta.“

Na pozadí spomínaného poznatku amerického lídra sa konalo aj jeho utorkové rokovanie s palestínskym prezidentom Ahmudom Abbásom v Betleheme.

„Návšteva prezidenta USA dáva nádej palestínskemu ľudu,“ vyhlásil lakonicky Abbás, aby vzápätí jednoznačne dodal, že „kľúčom k mieru je sloboda a nezávislosť pre Palestínčanov“. Trump zase konštatoval, že „mier nemožno nastoliť tam, kde sa podporuje a financuje násilie“. Nepriamo tak narážal nielen na libanonské hnutie Hizballáh, ale aj na palestínske hnutie Hamas, ktoré však patrí medzi najvplyvnejšie palestínske politické hnutia a od júna 2007 má pod kontrolou celé pásmo Gazy.

„Urobím všetko preto, aby som im (Palestínčanom) pomohol dosiahnuť ich ciele. Mahmud Abbás mi sľúbil, že sa bude usilovať o spoluprácu s premiérom Netanjahuom,“ dodal prezident USA v duchu známeho „nik nemôže splniť to, čo vám môžem sľúbiť“. Napokon, ani väčšina pozorovateľov pred i po rokovaní v Betleheme neprekypuje optimizmom a Trumpovu návštevu na západnom (palestínskom) brehu Jordánu charakterizujú ako „zdvorilostnú návštevu“, od ktorej nemožno čakať konkrétne výsledky.

„Trump nemá stále konkrétnu politickú iniciatívu týkajúcu sa palestínsko- izraelských rokovaní. Pravdou však je, že prezident USA sa zo všetkých síl usiluje realizovať svoj politický postoj,“ upozornil v rozhovore pre Breitbart už spomínaný Ahmad Ghneim, jeden z lídrov hnutia FATAH. Potvrdzovala by to aj skutočnosť, že Trump sa v Betleheme a predtým aj v Jeruzaleme vyhol riešeniu kľúčových otázok, akými sú budovanie židovských osád na okupovaných palestínskych územiach, kontroverzný štatút Jeruzalema či existencia palestínskeho štá­tu.

Ghneim zároveň zdôraznil, že „v tejto súvislosti nie sme optimistami, ale ani neprepadáme hystérii“. Podľa neho, ak chce Trump pritiahnuť arabské krajiny s cieľom presadiť svoje predstavy v rámci medzinárodnej politiky, tak "potom musí v prvom rade urobiť všetko pre ukončenie okupácie“.

„Poznáme záväzky prezidenta USA vo vzťahu k Izraelu, napriek tomu veríme v spravodlivého prezidenta. Veríme, že nás príjemne prekvapí,“ dodal Palestínčan.

V pondelok Trump s predstaviteľmi desiatok arabských krajín v saudskoarabskom Rijáde naznačil možný vznik vojenskej „obrannej organizácie“, ktorú už stihli politológovia pomenovať ako „arabské NATO“. Ako to môže vyzerať v praxi, už dnes naznačujú, aspoň podľa libanonských novín Al Liva, arabské diplomatické zdroje. Podľa nich koalícia Izraela, USA a krajín Perzského zálivu plánuje zaútočiť spoločne na libanonský Hizballáh. Pritom jeho vojenské krídlo, spoločne s iránskymi poradcami a oddielmi revolučných gárd, úspešne bojuje v Sýrii proti teroristom z tzv. Islamského štátu.

Podľa spomínanej koalície cieľom útoku s účasťou letectva USA majú byť nielen objekty v Sýrii, ale aj v Libanone vrátane libanonskej armády. Libanonský prezident Michel Aoun už pripomenul nielen USA, že Hizballáh je dnes súčasťou libanonských ozbrojených síl. Ibaže v Rijáde, Betleheme a následne pravdepodobne aj na ďalšej zastávke Trumpa v jordánskom Ammáne prezident USA najčastejšie skloňuje slovo mier.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Fatah #Donald Trump