Minister Babiš skončil. Aj ťahanice?

Český prezident Miloš Zeman podľa očakávania v stredu podvečer v priamom televíznom prenose vymenoval na Pražskom hrade poslanca a šéfa hospodárskeho výboru Ivana Pilného (ANO) za ministra financií v kabinete premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

24.05.2017 17:55
debata

Nahradil tak v ministerskom kresle svojho straníckeho kolegu Andreja Babiša. Mal by to byť koniec niekoľkotýždňového naťahovania vo vláde, v rámci ktorého bola v hre aj demisia premiéra a s ním i vlády ako celku.

"Chcem vyjadriť veľkú úctu a veľké poďakovanie odstupujúcemu ministrovi financií Andrejovi Babišovi. Bol to človek, ktorý vykonal na čele ministerstva prácu, ktorú nedokázal nikto predtým,“ adresoval Zeman uznanlivé slová šéfovi hnutia ANO. Zároveň pripomenul, že Babiš dokázal dosiahnuť výrazný rozpočtový prebytok, zlepšenie výberu daní, zníženie daňových únikov.

Český premiér Bohuslav Sobotka (vľavo), bývalý... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
babis, zeman, sobotka Český premiér Bohuslav Sobotka (vľavo), bývalý minister financií Andrej Babiš a český prezident Miloš Zeman (vpravo) počas prípitku na Pražskom hrade.

„Možno práve preto ho sprevádzala závisť, ktorá v českej kotline sprevádza každého, kto je úspešný, zo strany tých, ktorí sú menej úspešní, alebo dokonca neúspešní,“ dodal český prezident.

Ani Babiš na Hrade nešetril premiéra, s ktorým ešte nedávno sedel v jednej vláde. "Múdrejší ustúpi. Neúspešný minister financií odvoláva ministra financií, ktorý mal najlepšie výsledky, zničil vládu, ktorá mohla byť najlepšia, ale chápem, že preferencie ČSSD sú nízke,“ zaznelo z Babišových úst počas ceremónie výmeny stráži vo vedení ministerstva financií. V tejto súvislosti Babiš už dávnejšie vyjadril postoj k personálnym šachom.

„Je to kampaň, je to puč, skorumpovaná hydra, účelová provokácia,“ reagoval pre portál Novinky vrátane stredajšieho rozhodnutia Snemovne vymenovať vyšetrovaciu komisiu, ktorá bude riešiť nahrávky šéfa ANO s bývalým novinárom MF Dnes Markom Přibilom. „Snemovňa si pletie kompetencie,“ dodal odvolaný minister.

Premiér Sobotka je, ako sa zdá, spokojný. „Končí sa akákoľvek diskusia o konflikte záujmov,“ vyhlásil šéf kabinetu ešte pred vymenovaním nového ministra, ktorý podľa neho „má nájsť peniaze na zvyšovanie miezd, pripraviť rozpočet a zabezpečiť hladké čerpanie európskych peňazí“. Podľa premiéra citovaného aj portálom iDnes boli to vraj práve škandály týkajúce sa minulosti a podnikania Babiša, ktoré "už nebudú zaťažovať fungovanie vlády“.

Vyzerá to však tak, že výmenou ministrov sa spor medzi exministrom a premiérom nekončí. Šéf hnutia ANO už zverejnil predžalobnú výzvu, ktorú poslal Sobotkovi. Hrozí v nej súdom za ohováranie. Konkrétne ide o vety, ktorými sa Sobotka pokúšal zdôvodňovať Babišovo odvolanie.

Múdrejší ustúpi. Neúspešný minister financií odvoláva ministra financií, ktorý mal najlepšie výsledky, zničil vládu, ktorá mohla byť najlepšia, ale chápem, že preferencie ČSSD sú nízke.
Andrej Babiš

„Dôrazne vás žiadam, aby ste sa zdržali výrokov smerujúcich k tomu, že neplním svoje daňové povinnosti alebo že zneužívam finančnú správu,“ napísal premiérovi Babiš, ktorý je skúsený ekonóm. Vraj v opačnom prípade sa obráti na súd.

"Nič sa nezmení. Andrej Babiš bude ďalej riadiť ministerstvo financií. Akurát už to nebude z Letenskej ulice (sídlo ministerstva – pozn. red.), ale z Agrofertu, firmy, ktorá v čase Babišovho ministrovania bola v správe zverených fondov. A podľa Babiša tak je aj po jeho odvolaní.

„Sústredím sa teraz na prípravu na jesenné voľby,“ odhalil plán exminister financií. Zato ho nemá líder opozičnej TOP 09 a dnes už chorobný kritik vládnej moci Miroslav Kalousek. Podľa znalcov pomerov doteraz najslabší český minister financií. Pokračuje v oponovaní Sobotkovi, keď opäť tvrdí, že „pán premiér bude naďalej zodpovedný za Babišove finančné čachre“. Skutočnú zmenu, podľa Kalouska, vraj môžu priniesť iba voľby.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ČSSD #ANO #Bohuslav Sobotka #Ivan Pilný