Útok v Manchestri: Abedi útočil z pomsty. Skupina mladíkov ubodala jeho kamaráta

Britská polícia v súvislosti s pondelkovým teroristickým útokom v Manchestri doteraz zadržala deväť ľudí, pričom vo väzbe ostáva osem ľudí. Pri raziách bezpečnostné jednotky našli tiež výbušniny, ktoré mohli poslúžiť k ďalším atentátom.

25.05.2017 05:20 , aktualizované: 16:23
debata (49)

Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že v platnosti zostáva kritický, teda najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. Verejnosť by podľa nej mala byť bdelá. Predsedníčka vlády to povedala po dopoludňajšej schôdzke vládneho výboru pre mimoriadne situácie COBRA.

Polícii sa podarilo identifikovať všetkých 21 obetí vyčíňania Salmana Abediho, ktorý pri útoku zahynul. Úrady zverejnili už všetky mená obetí.

Po celej Veľkej Británii sa rozozvučali zvony na počesť obetí pondelkového útoku a ľudia si minútou ticha ich pamiatku. Na manchesterskom námestí St. Ann's Square pri pietnom mieste sa podľa dostupných informácií spomienky zúčastnilo viac ako tisíc ľudí.

Britská kráľovná Alžbeta II. v Manchestri... Foto: Reuters
alzbeta Britská kráľovná Alžbeta II. v Manchestri navštívila detskú nemocnicu, kde sú hospitalizovaní mladí fanúšikovia americkej speváčky Ariany Grande, počas vystúpenia ktorej došlo k útoku.

Útok z pomsty

Samovražedného atentátnika z Manchestru poháňala „túžba po pomste“ za ubodanie priateľa skupinou mladíkov. Povedal to agentúre AFP priateľ rodiny Salmana Abediho.

Podľa britských médií skupina mladíkov zabila pred rokom v Manchestri Abdulaha Wahaba Hafidaha, ktorý je rovnako ako Abedi líbyjského pôvodu.

Abediho známy pod podmienkou anonymity povedal, že udalosť vyvolala hnev medzi mladými Líbyjčanmi v Manchestri „a najmä u Salmana, ktorý jasne vyjadril svoju túžbu po pomste“.

„Podarilo sa nám upokojiť mladíkov zo štvrte, ktorí sa cítili byť útokom zasiahnutí čoby moslimovia, ale zdá sa, že Salman na incident nezabudol,“ povedal zdroj. „Ja osobne som s ním hovoril a pokúšal som sa ho presvedčiť, že išlo len o kriminálny čin,“ dodal rodinný priateľ.

Podľa britských médií 18-ročného Hafidaha najskôr prenasledovala a potom zabila skupina mladíkov. Obvinených bolo 13 ľudí vo veku 14 až 20 rokov. Proces s nimi stále beží.

Tisícky ľudí si v Manchestri, Londýne a ďalších... Foto: Reuters, NEIL HALL
manchester Tisícky ľudí si v Manchestri, Londýne a ďalších britských mestách minútou ticha pripomenuli obete útoku v manchesterskej koncertnej hale. Tryzna sa konala o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Obyvatelia zaplnili manchesterské Námestie sv. Anny, kde položili kvety, hračky a odkazy na znak úcty k obetiam samovražedného bombového útoku.

Nemecký denník Der Tagesspiegel informoval, že 22-ročný útočník Salman Abedi bol štyri dni pred útokom, pri ktorom zomrelo 22 ľudí vrátane útočníka, v nemeckom meste Düsseldorf, kam pricestoval z Líbye cez Prahu.

Nemecké úrady podľa denníka vyšetrujú, či mal Abedi väzby na nemeckých extrémistov. Nie je jasné, ako dlho sa v Nemecku zdržiaval a či sa tu s niekým stretol. V Düsseldorfe mohol podľa denníka tiež iba prestupovať a celý čas sa zdržiavať v tranzitnom priestore letiska.

Najdôležitejšie fakty

  • Pri útoku zomrelo 22 ľudí vrátane útočníka, úrady zverejnili všetky mená obetí
  • Zranených bolo 116 ľudí, 75 ľudí je stále hospitalizovaných, 14 z nich má menej ako 16 rokov
  • 28 zranených je v kritickom stave, z toho päť je mladistvých
  • Platí naďalej kritický stupeň ohrozenia terorizmom, Mayová vyzvala k bdelosti
  • Útok vykonal Salman Abedi, Brit líbyjského pôvodu narodený v Manchestri
  • Polícia vypočúva osem zatknutých mužov
  • Jedným zo zadržaných je aj brat útočníka Ismail (23)
  • V Líbyi zatkli Abediho brata Hashima i otca Ramadana

Deti navštívila kráľovná, vyšetrovanie pokračuje

Britská kráľovná Alžbeta II. v Manchestri navštívila detskú nemocnicu, kde sú hospitalizovaní deti a mladiství, ktorí sa zranili pri útoku. Do tejto nemocnice podľa agentúry AP po útoku moslimského fanatika previezli 20 detí mladších ako 16 rokov.

Vyšetrovanie pondelkového atentátu v britskom Manchestri postupuje rýchlo, oznámil šéf miestnej polície Ian Hopkins.

Dodal, že doterajšie zatknutia v snahe odhaliť možnú teroristickú sieť zodpovednú za útok sú „významné“. Predmety zhabané pri raziách sú podľa neho pre vyšetrovanie „veľmi dôležité“.

Hopkins potvrdil, že vo väzbe zostáva osem ľudí. Polícia podľa neho podniká ďalšie záťahy a razie budú pokračovať aj v ďalších dňoch.

Hopkins tiež kritizoval úniky citlivých informácií o útoku do amerických médií. Uviedol, že rodinám obetí spôsobujú utrpenie.

Otec útočníka z Manchestru Ramadan Abedi počas... Foto: Reuters, HANI AMARA
abedi Otec útočníka z Manchestru Ramadan Abedi počas rozhovoru pre Reuters v meste Tripolis v Líbyi. Líbyjské bezpečnostné zložky v stredu zadržali Abediho brata i otca. Abediho brat Hashim priznal, že vstúpili do džihádistickej organizácie Islamský štát.

Abediho brat bol členom IS

Nejasností o pohybe Abediho ale zostáva viac. Zatiaľ nie je jasné, čo presne robil pred atentátom v Líbyi, odkiaľ pochádza jeho rodina. Bezpečnostné činitelia teraz pátrajú, či sa v tejto severoafrickej krajine nestretol s príbuznými alebo osobami z takzvaného Islamského štátu, ktorý sa k útoku v Manchestri prihlásil. Preveruje sa tiež, z akého letiska Abedi odcestoval do českej metropoly.

Líbyjské bezpečnostné zložky v stredu zadržali Abediho brata i otca. Abediho brat Hashim priznal, že vstúpili do džihádistickej organizácie Islamský štát.

Polícia pred blokom domov v Blackley, v... Foto: SITA/AP, Danny Lawson
Británia, Manchester, polícia, teror Polícia pred blokom domov v Blackley, v severnej časti Manchesteru, kde zadržali ženu, spájanú s útokom, pri ktorom zahynulo 22 ľudí.

Denník tiež uviedol, že jedno zariadenie policajti zlikvidovali riadeným výbuchom. O kontrolovanej explózii na manchesterskom predmestí Fallowfield informovala BBC už v utorok.

Vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že na príprave atentátu sa podieľala celá skupina ľudí, nie je preto podľa informácií The Independent vylúčené, že v pláne boli aj ďalšie údery.

Collomb vyplašil prípadných komplicov

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb vyhlásil, že predpokladaný páchateľ pondelkového útoku v britskom Manchestri „nepochybne prešiel Sýriou“. Collombov výrok, ktorý zaznel v stredu vo vysielaní televíznej stanice BFMTV, v Británii okamžite označili za „hrubú chybu“, informovala v stredu večer BFMTV.

„Polícia a bezpečnostné služby majú obvykle dobrý dôvod na to, aby okamžite nezverejňovali tieto informácie v médiách,“ kritizoval francúzskeho ministra britský denník The Guardian.

Denník spresnil, že dôvodom, prečo britská polícia tieto informácie s partnerskými krajinami síce zdieľala, ale nezverejnila, bola snaha neupozorniť a nevyplašiť prípadných komplicov predpokladaného páchateľa a ľahšie im tak prísť na stopu.

Obete teroristického útoku v Manchestri

  • Saffie Rose Roussosová (8 rokov)
  • Eilidh MacLeodová (14)
  • Nell Jones (14)
  • Sorrell Leczkowskiová (14)
  • Olivia Campbellová (15)
  • Georgina Callenderová (16)
  • Chloe Rutherfordová (17)
  • Courtney Boyleová (19)
  • Liam Curry (19)
  • John Atkinson (26)
  • Martyn Hett (29)
  • Kelly Brewsterová (32)
  • Philip Tron (32)
  • Alison Howeová (45)
  • Lisa Leesová (47)
  • Wendy Fawellová (50)
  • Jane Tweddle-Taylorová (51)
  • Michelle Kiss
  • policajtka mimo služby Elaine McIverová
  • Marcin Klis (Poľsko)
  • Angelika Klisová (Poľsko)

Britský denník napísal, že britské bezpečnostné zložky nemali v úmysle zverejniť totožnosť predpokladaného páchateľa a urobili tak až po tom, ako ju prezradili Američania.

Francúzske ministerstvo vnútra v súvislosti s Collombovým výrokom vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že minister „len pripomenul“ už známy fakt, že predpokladaný páchateľ vycestoval do Líbye. Minister súčasne „naznačil aj hypotézu o Sýrii“, keďže „ide o trasu často vídanú pri iných teroristoch“. V prípade útočníka z Manchestra zostáva táto hypotéza zatiaľ nepotvrdená.

Vo vyhlásení francúzskeho rezortu vnútra sa tiež uvádza, že minister naznačil aj spojitosť podozrivého s džihádistickou skupinou Islamský štát, ktorý sa k útoku v Manchestri prihlásil.

Stanica BFMTV pripomenula, že francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval na posilnenie spolupráce pri výmene spravodajských informácií v oblasti boja proti terorizmu. Vyslovila však súčasne predpoklad, že podobné chyby v komunikácií by mohli zmariť výmenu informácií medzi jednotlivými štátmi.

Napätie medzi USA a Britániou pre zverejnené dôkazy

Britských predstaviteľov v stredu nahnevalo, že americký denník New York Times zverejnil policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.

Premiérka Theresa Mayová sa bude podľa očakávania o tejto záležitosti dnes rozprávať s prezidentom USA Donaldom Trumpom, keď sa s ním stretne na summite NATO v Bruseli.

Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to proti vôli polície v britskom Manchestri.

„Sme rozzúrení. Toto je úplne neprijateľné,“ povedal zdroj z britskej vlády a dodal, že „o tejto záležitosti budú britskí predstavitelia diskutovať so svojimi americkými kolegami na každej príslušnej úrovni“.

Britský Národný protiteroristický policajný kontrolný úrad tiež vydal zriedkavé pokarhanie a uviedol, že tieto úniky narúšajú vyšetrovanie útoku na popovom koncerte v Manchestri z noci na utorok, keď bolo zabitých 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Niekoľko hodín pred zverejnením fotografií povedala britská ministerka vnútra Amber Ruddová pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4, že americké úniky „sú rozčuľujúce“.

„Úprimne povedané, britská polícia veľmi jasne vyhlásila, že chce mať pod kontrolou tok informácií, aby ochránila priebeh vyšetrovania a zaistila si moment prekvapenia,“ uviedla ministerka. „Takže je rozčuľujúce, ak informácie unikajú z iných zdrojov, a našim priateľom som veľmi jasne povedala, že sa to už nesmie opakovať,“ dodala Ruddová.

Denník New York Times zverejnil aj nákres miesta zločinu, ktorý ukazoval, kde ležali telá – väčšina z nich bola v kruhu okolo bodu, kde stál samovražedný bombový útočník. Denník napísal, že sila výbuchu vymrštila trup útočníka mimo tohto kruhu smerom ku vchodu do haly, kde sa konal koncert, a že šrapnel z bomby prenikol kovovými dverami.

Rodina pôvodom z Líbye

Policajti v Británii od pondelkového útoku, pri ktorom zahynulo 22 ľudí a tiež predpokladaný páchateľ Salman Abedi (v arabskom prepise Salmán Abádi), vykonávajú razie. V utorok bol podľa všetkého zadržaný Abediov starší brat Ismail (Ismáíl), v stredu potom bezpečnostné jednotky zatkli päť mužov a jednu ženu.

„V rámci vyšetrovania bolo zadržaných osem mužov a jedna žena, zostávajú vo väzbe a sú vypočúvaní,“ uviedla vo vyhlásení polícia. Ženu po vypočutí prepustili bez toho, aby ju obvinili.

Abediova rodina pochádza z Líbye, kde tamojšia protiteroristická jednotka zadržala jeho mladšieho brata Hashema (Hašima), ktorý podľa informácií médií vopred poznal podrobné plány atentátu v Manchestri, a otca Ramadana (Ramadán).

Bombu musel zostrojiť niekto s výcvikom

Vyšetrovanie ukázalo, že bomba použitá pri atentáte bola relatívne sofistikovaná, takže pri jej výrobe boli potrebné odborné znalosti. Podľa médií útočník nimi zrejme nedisponoval, takže sa pátra, kto ju zostrojil.

Americký kongresman Mike McCaul je presvedčený, že výbušnina použitá pri útoku v Manchestri vykazuje istú úroveň prepracovanosti, z čoho možno usudzovať, že výrobca nálože podstúpil výcvik v zahraničí. McCaul je rovnako ako britskí vyšetrovatelia presvedčený o tom, že samovražedný atentátnik nebol žiadnym vlkom samotárom.

„Je tu sieť, bunka inšpirovaná (teroristickým hnutím) Islamský štát,“ povedal v rozhovore s agentúrou AP republikán McCaul, ktorý predsedá výboru Snemovne reprezentantov pre záležitosti vnútornej bezpečnosti.

Výbušnina podobná tej z Paríža 2015

Kongresman tiež vyhlásil, že použitá nálož je typická pre teroristov. Upresnil, že ako výbušnina bol použitý triaceton triperoxid (TATP), s ktorým atentátnici udreli aj v novembri 2015 v Paríži či v marci 2016 v Bruseli.

Denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na nespresnené zdroje napísal, že Abedi bol úradom hlásený kvôli extrémistickým názorom v uplynulých piatich rokoch opakovane. Svojim priateľom údajne povedal, že „byť samovražedným atentátnikom je v poriadku“. Jeho priatelia to vzápätí oznámili na horúcu protiteroristickú linku, ktorú zriadila vláda.

Líbyjské bezpečnostné zložky v stredu zadržali Abediho brata i otca. Abediho brat Hashim priznal, že vstúpili do džihádistickej organizácie Islamský štát. Počas výsluchu tiež povedal, že v polovici apríla odcestoval do Británie, aby pomohol pripraviť útok v Manchestri a bol oboznámený s podrobnosťami tejto teroristickej operácie.

Úrady si podľa The Daily Telegraph boli tiež vedomé toho, že Abediho otec je napojený na známu islamskú skupinu v Líbyi, ktorá je v Británii zakázaná.

Britská polícia varovala pred falošnými zbierkami pre obete atentátu.

Na podporu rodín obetí a zranených vznikol peňažný fond, do ktorého dobrovoľníci doteraz poslali cez dva milióny libier (2,3 milióna eur).

49 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #manchester #teroristický čin #IS #útok v Manchestri #Salman Abedi