Protesty v Brazílii eskalujú, vláda povolala k ochrane ministerstiev armádu

Brazílska vláda povolala armádu k ochrane ministerských budov v hlavnom meste, ktoré ohrozujú davy rozhorčených demonštrantov. Oznámilo to brazílske ministerstvo obrany. Nepokoje v Brasilii aj v ďalších mestách najväčšej latinskoamerickej krajiny sú spojené s požiadavkami na odstúpenie prezidenta Michela Temera.

25.05.2017 10:46
Brazília, protest Foto: ,
Proti demonštrantom v Brazílii zasahovali policajné jednotky.
debata (1)

V stredu v brazílskej metropole demonštranti zničili niekoľko vládnych budov; spôsobili požiar ministerstva poľnohospodárstva a na ministerstve kultúry rozbili sklenené výplne vchodových dverí. Polícia potom evakuovala budovy všetkých ministerstiev a proti demonštrantom použila slzný plyn.

Podľa oznámenia ministerstva obrany nasadili na ochranu vládnych objektov 1500 vojakov. Ministerstvo vnútra vydalo varovanie pred použitím strelných zbraní pri protestoch, pri ktorých bola údajne jedna osoba zranená. Osobitnú ochranu má podľa Temerovho stredajšieho dekrétu aj prezidentský palác.

Demonštráciu zvolala brazílska ľavica a odbory v snahe podporiť požiadavku na odstúpenie prezidenta, ktorého generálna prokuratúra obviňuje z korupcie a marenia spravodlivosti. Terajšiu vlnu protestov odštartovali pred týždňom informácie v brazílskej tlači o zvukovej nahrávke, na ktorej Temer odsúhlasil podplácanie bývalého predsedu dolnej komory parlamentu Eduarda Cunha. Generálna prokuratúra minulý týždeň Temera obvinila z „pasívnej korupcie, marenia spravodlivosti a zločineckej organizácie“.

Temer v poslednom týždni niekoľkokrát povedal, že neodstúpi. V posledných dňoch ale stráca podporu čoraz väčšieho počtu ľudí, vrátane svojej Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB). Sedemdesiat šesťročný Temer stojí na čele Brazílie od vlaňajška, keď nahradil z pozície viceprezidenta vtedajšiu prezidentku Dilmu Rousseffovú. Tú zosadil v procese impeachmentu parlament kvôli protiústavným manipuláciám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #protesty #Michel Temer