Odvolací súd potvrdil neplatnosť Trumpovho imigračného dekrétu

Americký odvolací súd vo štvrtok potvrdil pozastavenie platnosti dekrétu, ktorým prezident Donald Trump dočasne zakázal vstup do USA obyvateľom šiestich väčšinovo moslimských krajín. Súd nie je presvedčený, že by Trumpov výnos mal význam pre zvýšenie bezpečnosti Američanov, čím ho zdôvodňoval Biely dom. Podľa sudcov je zrejmé, že zákaz je protiústavný, uviedla agentúra Reuters.

25.05.2017 21:19
debata (10)

Trump po žalobách proti prvému januárovému dekrétu prišiel v marci s upraveným exekutívnym príkazom, aj ten však po sérii žalôb súdy pozastavili.

Právni zástupcovia Bieleho domu proti tomu podali odvolanie, ktoré vo štvrtok federálny súd v Richmonde v štáte Virgínia zamietol pomerom hlasov 10 ku trom.

„Kongres dal prezidentovi široké právomoci odoprieť vstup cudzincom, ale táto moc nie je neobmedzená. Nemožno ju ponechať bez kontroly, keď ju prezident, ako v tomto prípade, vykonáva prostredníctvom výnosu, ktorý môže spôsobiť nezvratné škody jedincom naprieč celou touto krajinou,“ uviedol v zdôvodnení rozsudku predseda súdneho senátu Roger Gregory.

Virginský federálny súd je prvým, ktorý sa k odvolaniu proti pozastaveniu platnosti dekrétu vyjadril. Očakáva sa, že ak Trump neuspeje ani s inými odvolaniami, obráti sa na najvyšší súd.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump