Rusi hľadali páky na Trumpa cez poradcov

Americké výzvedné agentúry vlani v lete získali informácie o tom, že ruskí politickí predstavitelia a činitelia tajných služieb diskutujú o možnostiach, ako prostredníctvom poradcov ovplyvniť vtedajšieho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Podľa zdrojov denníka New York Times sa Rusi zaujímali o Trumpovho šéfa volebnej kampane Paula Manaforta a o bývalého šéfa vojenskej rozviedky Michaela Flynna, ktorý pôsobil ako Trumpov bezpečnostný poradca.

26.05.2017 07:24
Michael Flynn, Foto: ,
Michael Flynn, bývalý bezpečnostný poradca Donalda Trumpa, odmieta spolupracovať so senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami vyšetrujúcim zasahovanie Ruska do amerických volieb.
debata (16)

Rusi podľa denníka, ktorý sa odvoláva na troch súčasných a bývalých amerických predstaviteľov s väzbami na tajné služby, verili, že môžu Manaforta aj Flynna využiť na to, aby formovali Trumpov názor na Rusko.

Niektorí ruskí predstavitelia sa podľa zachytených diskusií vychvaľovali, ako veľmi dobre Flynna poznajú, iní hovorili o tom, že by ako páku bolo možné použiť niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča žijúceho v ruskom exile, s ktorým kedysi Manafort úzko spolupracoval.

Manafortove a Flynnove väzby na Rusko v rámci objasňovania možných ruských snáh ovplyvniť americké prezidentské voľby prešetruje Federálny úrad pre vyšetrovanie a tiež niekoľko výborov Kongresu USA.

Bývalý riaditeľ CIA John Brennan v utorok pred zákonodarcami vypovedal, že pred prezidentskými voľbami zo spravodajských zdrojov zaznamenal informácie o kontaktoch a interakciách medzi osobami z Trumpovej kampane a ruskými predstaviteľmi, čo v ňom vyvolalo obavy, že sa Moskva snaží zlákať Američanov na „zradnú cestu“. „V mojej mysli to vyvolalo otázky, či Rusi boli schopní získať týchto jednotlivcov na spoluprácu,“ citoval ho portál Politico.

Pred výborom Snemovne reprezentantov pre činnosť tajných služieb, ktorý má objasniť možné ruskej zásahy do amerických volieb, bude v júni vypovedať aj Trumpov bývalý volebný poradca Carter Page. Page, ktorý radil Trumpovi v otázkach zahraničnej politiky, uviedol, že podrobnosti k jeho výpovedi ešte nie sú úplne dohodnuté, vypočutie sa však uskutoční zrejme do dvoch týždňov.

„Som otvorená kniha,“ vyhlásil pre denník USA TODAY a dodal, že chce, aby aspoň časť vypočutia bola verejná. Akýkoľvek podiel na možných ruských snahách ovplyvniť voľby odmieta.

Na rozdiel od Pagea Flynn na spoluprácu s vyšetrujúcim senátnym výborom pre dohľad nad tajnými službami nepristúpil a odmieta mu vydať požadované osobné dokumenty o kontaktoch s Rusmi. Flynn svoje rozhodnutie zdôvodnil piatym dodatkom americkej ústavy, ktorý okrem iného zaručuje právo odmietnuť svedectvo proti sebe samému.

Bývalý Trumpov poradca už predtým spoluprácu podmienil získaním právnej imunity, ktorá by ho vraj mala ochrániť pred nespravodlivým stíhaním. Zatiaľ ju však nedostal. Flynnov názor na imunitu sa od vlani zásadne zmenil. Teraz ju pre seba žiada, po volebnom sneme republikánov o nej však hovoril kriticky.

„Keď potrebujete získať imunitu, tak to znamená, že ste pravdepodobne spáchali zločin,“ povedal vtedy televízii NBC News.

Penzionovaný generál Flynn do roku 2014 viedol vojenskú rozviedku DIA, vlani Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaňou. Po Trumpovom januárovom príchode do Bieleho domu slúžil prezidentovi ako hlavný bezpečnostný poradca. Po 24 dňoch v úrade však v polovici februára odstúpil pre nejasnosti okolo jeho väzieb na Rusko.

Flynn totiž viceprezidentovi Mikovi Penceovi tvrdil, že pred prezidentskou inauguráciou nehovoril s ruským veľvyslancom Sergejom Kisľakom o amerických sankciách proti Rusku. Neskôr pripustil, že s Kisľakom o tom hovoril a Penceovi to zamlčal „nedopatrením“.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby