Slovensko je v novom komunikačnom programe NATO

Slovensko zintenzívni verejnú komunikáciu o svojich postojoch a záujmoch v NATO aj v EÚ, ako aj o prínose pre občanov. Nový komunikačný program aliancie má na Slovensku pomôcť poskytovať navonok viac informácií o krokoch spojencov.

26.05.2017 09:03
debata (35)

Zapojí sa doň so štyrmi ďalšími členmi NATO. Rezort slovenskej diplomacie oznámil, že on bude určovať obsah a formu, ústredie aliancie prispeje nielen odbornými materiálmi, ale aj účasťou predstaviteľov v diskusiách na Slovensku.

„Členstvo v NATO a EÚ naďalej predstavuje podľa nás najlepšiu záruku bezpečnosti, rozvoja a ochrany demokracie,“ povedal Miroslav Wlachovský, poradca ministra a niekdajší veľvyslanec v Británii. Upozornil, že dochádza k spochybňovania oboch organizácií i prospešnosti nášho členstva.

„Cez sociálne siete a tzv. alternatívne médiá sa na nás valia lži, polopravdy, veci vytrhnuté z kontextu i bez reálneho pochopenia záujmov Slovenska a jeho občanov. Musíme sa vrátiť k poctivej debate o podstate, o bezpečnostných zárukách. A prečo je to stále najvýhodnejší model obrany členských štátov NATO vrátane, a predovšetkým, Slovenska.“ podčiarkol Wlachovský.

„Treba sebakriticky povedať, že sme to v ostatných rokoch zanedbali alebo komunikovali spôsobom, ktorý ťažko hľadal adresáta,“ dodal.

Odborníci z bezpečnostnej komunity reagovali kladne. „Alianciu treba predstaviť v zhode s realitou – nie úzko vojensky, ale ako civilizačné spoločenstvo, ktoré spája ochrana spoločných hodnôt. Naďalej platí, že NATO a EÚ, záruky bezpečnosti a vysokej životnej úrovne, sú dvoma stranami tej istej mince,“ zdôraznil Mário Nicolini, čestný predseda Euroatlantického centra.

Mier a bezpečnosť nie sú samozrejmosť, treba to občanom stále pripomínať, prízvukuje Jaroslav Naď, riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Ocenil vládu, že zapojením do projektu jasne potvrdila, že si uvedomuje potrebu otvorene komunikovať význam členstva v NATO.

„Vďaka aliancii Západ nezažil od druhej svetovej vojny ozbrojený konflikt na svojom území,“ pripomenul Naď, ktorý je presvedčený, že Slovensko je hlavným terčom ruskej propagandy a dezinformácií. „Navyše neonacistické a extrémistické skupiny dlhodobo robia klamlivú kampaň spojenú s podpisovaním petície za vystúpenie z NATO,“ doplnil.

Nicolini podčiarkol dôležitosť oboch členstiev: „Slovensko v EÚ a NATO je oveľa silnejším, sebavedomejším príbehom ako scenár izolovanej, ustráchanej krajiny na okraji diania, kam by sme nutne dospeli, ak by sme načúvali demagógom, ktorí sa dnes oháňajú suverenitou, neutralitou či dokonca Bohom a národom.“ Za kľúčové považuje zamerať sa v komunikačnej stratégii NATO na mladú generáciu.

„Hlavnou výzvou bude dosiahnuť, aby predstavitelia štátu hovorili takpovediac spoločným jazykom, aj keď s rôznym prízvukom, každý za svoju oblasť. Je čas, aby sa na čelo obhajoby civilizačných hodnôt, ktoré NATO ochraňuje, postavil premiér. Politici v parlamente musia konečne nájsť odvahu hovoriť o životných bezpečnostných záujmoch štátu,“ uzavrel Nicolini.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO