Nový nálet koalície na sýrsky Majádín si zrejme vyžiadal až 80 obetí

Najmenej 80 členov rodín islamistických bojovníkov, vrátane 33 detí, zahynulo pri novom nálete koalície vedenej Spojenými štátmi na sýrske mesto Majádín, ktoré ovláda teroristická organizácia Islamský štát (IS). Podľa agentúry AFP to oznámila exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

26.05.2017 14:32 , aktualizované: 14:45
debata (27)

Organizácia citovala zdravotnícke a civilné zdroje z Majádínu, podľa ktorých pri leteckom útoku zasiahli obecnú budovu, kde sa ukrývali príbuzní bojovníkov Islamského štátu. Útok sa odohral skoro ráno.

SOHR už skôr informovala, že počas stredy a štvrtka pri koaličných náletoch na Majádín prišlo o život 50 civilistov, ktorí tiež patrili do rodín islamistických bojovníkov.

Hovorca koalície vedenej USA agentúre Reuters povedal, že jej sily vo štvrtok a piatok bombardovali oblasť Majádínu, ktorý sa nachádza v východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, a teraz hodnotia výsledky.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zaid Husajn vyzval všetky strany, ktoré vykonávajú letecké operácie v Sýrii, aby starostlivejšie rozlišovali medzi legitímnymi vojenskými a civilnými cieľmi pri stupňujúcej sa kampani proti Islamskému štátu na severovýchode krajiny. „Rastúci počet mŕtvych a zranených civilistov pri leteckých úderoch v provinciách Dajr az-Zaur a Rakka ukazujú, že pri týchto útokoch pravdepodobne neboli prijaté dostatočné preventívne opatrenia,“ povedal komisár.

Sýrska organizácia pre ľudské práva zaregistrovala za uplynulý mesiac zatiaľ najvyšší počet civilných obetí koaličných náletov v Sýrii od septembra 2014, keď sa tieto letecké útoky začali. Medzi 23. aprílom a 23. májom zahynulo v Sýrii pri koaličných náletoch 225 civilistov, uviedla SOHR.

Medzinárodná koalícia poskytuje leteckú podporu predovšetkým ofenzíve vedenej proti dvom zostávajúcim baštám Islamského štátu, ktorými sú severosýrske mesto Rakka a Mosul v susednom Iraku.

Pentagon vo štvrtok oznámil, že podľa jeho vyšetrovania bolo v marci pri leteckom útoku proti skladu zbraní Islamského štátu v Mosule usmrtených najmenej 105 civilistov. Pred týmto oznámením americká armáda uvádzala, že koaličné útoky v Sýrii a Iraku stáli od roku 2014 životy 352 civilistov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát