Pri útoku Talibanu na základňu pri Kandahári zahynulo 15 vojakov

Pätnásť afganských vojakov bolo zabitých pri novom útoku bojovníkov hnutia Taliban v juhoafganskej provincii Kandahár. Pri následných bojoch prišlo o život 20 príslušníkov Talibanu.

26.05.2017 21:31
debata (8)

Taliban zaútočil na základňu v lokalite Šáh Vali Kút severne od mesta Kandahár okolo 1:30 miestneho času, bitka trvala až do rána. Taliban uviedol, že pri útoku prišlo o život 35 afganských vojakov a ďalších osem bolo zranených.

Ide už o druhý útok na armádnu základňu v Šáh Vali Kútu tento týždeň; pri tom prvom zahynulo v noci na utorok desať afganských vojakov a 12 útočníkov. V noci na štvrtok usmrtili príslušníci Talibanu v bojoch v provincii Kandahár najmenej 13 afganských vojakov.

Provincia Kandahár s rovnomenným hlavným mestom, ktorá sa nachádza asi 450 kilometrov južne od Kábulu, je tradičnou baštou Talibanu. V uplynulých rokoch bola opakovane dejiskom stretov medzi afganskými bezpečnostnými silami a povstalcami.

Afganistan od odchodu väčšiny zahraničných bojových jednotiek v roku 2014 čelí mnohým politickým a bezpečnostným problémom. Prezident Ašraf Ghany sa stretáva so stále častejšími povstaleckými akciami islamského hnutia Taliban, ktoré sa usiluje o zvrhnutie vlády, a na juhu krajiny s novou teroristickou skupinou, ktorá je spriaznená s organizáciou Islamský štát.

Vláda podľa odhadov USA kontroluje len asi 60 percent územia tejto nepokojnej stredoázijskej krajiny. Okolo 13 000 vojakov NATO v súčasnej chvíli pomáha cvičiť afganské bezpečnostné sily proti Talibanu a ďalším skupinám.

Od začiatku tohto roka zahynulo pri stretoch s islamistami viac ako 1 000 príslušníkov afganských bezpečnostných síl. O život prišlo aj viac ako 700 civilistov. Uvádzajú to afganskí činitelia a úrad amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR). Podľa OSN tiež ďalších približne 75 000 Afgancov od januára opustilo svoje domovy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Afghanistan