Washington Post: Trumpov zať chcel tajný informačný kanál s Ruskom

Zať a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner údajne začiatkom decembra žiadal ruského veľvyslanca Sergeja Kisljaka o zriadenie tajného komunikačného kanálu s Kremľom. Uviedol to denník The Washington Post s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

27.05.2017 07:32
debata (20)

Veľvyslanec Kisljak podľa denníka The Washington Post povedal svojim nadriadeným, že Kushner navrhol k diskusiám využívať ruské diplomatické priestory v Spojených štátoch. Očividne tým chcel plánovaný komunikačný kanál uchrániť pred možným sledovaním.

Ivanka Trump a jej manžel Jared Kushner na... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Ivanka Trump a jej manžel Jared Kushner Ivanka Trump a jej manžel Jared Kushner na inauguračnom bále Donalda Trumpa.

Americké médiá už v piatok uviedli, že sa o Kushnera zaujíma Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v rámci objasňovania údajného ruského ovplyvňovania amerických prezidentských volieb. Vraj to ale neznamená, že by manžel Ivanky Trumpovej bol podozrivý zo spáchania nejakého deliktu či zločinu. Kushnerova právnička Jamie Gorelicková uviedla vo vyhlásení, že jej klient je ochotný spolupracovať pri vyšetrovaní.

Návrh na vytvorenie tajného komunikačného kanála bol podľa denníka The Washington Post prednesený 1. alebo 2. decembra na schôdzke Kushnera s Kisljakom v Trumpovom newyorskom sídle. Oznámili to americkí predstavitelia, ktorí boli oboznámení s tajnými správami týkajúcimi sa vypočutej komunikácie Rusov.

Schôdzky sa zúčastnil tiež Trumpov bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn, ktorý bol 24 dní po nástupe do úradu zbavený funkcie pre svoje nejasné väzby na Rusko. Flynn totiž klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi ohľadom svojich stretnutí s ruským veľvyslancom.

Denník The Washington Post napísal, že veľvyslanec Kisljak bol Kushnerovým návrhom na zriadenie tajného komunikačného kanála prekvapený a odovzdal túto informáciu Kremľu. Denník nespresnil, čo sa s Kushnerovým nápadom stalo ďalej.

Biely dom správu denníka The Washington Post bezprostredne nekomentoval. Vplyv Ruska na americké prezidentské voľby vyšetrujú štyri kongresové výbory, ako aj FBI. Trump popiera akékoľvek spojenie s Moskvou a vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Jared Kushner #Donald Trump